2024. április 25. - Márk

Erkölcsösebb kapitalizmus kell?

Nem "kevesebb", hanem erkölcsösebb kapitalizmusra van szükség - jelentette ki Simor András jegybankelnök a Media Hungary konferencia nyitónapján mondott beszédében kedden Tihanyban.
2009. május 26. kedd 12:34 - HírExtra
"Értjük-e, hogy mit választottunk", amikor a kapitalizmus mellett tettük le a garast? - tette fel a kérdést a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki előadásában azt hangoztatta: az euró bevezetése olyan cél, amelynek érdekében minden politikai erőnek érdemes összefognia.

Simor András úgy fogalmazott: "ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a privatizáció legfőbb indoka túlnyomórészt az állam pénzhiánya volt". Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy le kellene állítani a magánosítást, hanem azt: transzparens módon kell végigvinni a folyamatot.

Hozzátette: elengedhetetlen, hogy szabályozott piacokon történjen a magánosítás, hiszen "az állami monopóliumnál csak egy rosszabb dolog van: a magánmonopólium".
Ugyanakkor mind a külföldi, mind a hazai tőke akkor fektet be Magyarországon, ha ez kifizetődő a számára, ezért kisebb terheket kell rakni a tőkére - hangsúlyozta a jegybankelnök, aki szerint ehhez kiadáscsökkentésre van szükség, de az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülőkről való gondoskodás fenntartása mellett.

Megnyitó beszédében az új szerveződési formák fontosságára hívta fel a figyelmet Hankiss Elemér szociológus, aki azt mondta: "nekünk nem kell Mohács; Mohácsból nem tanultunk semmit", ahogy Világosból, Trianonból sem. Véleménye szerint az emberek összefogásával lehet "kihúzni" a válságot az országból, ebben különösen nagy a média felelőssége, ha nem működnek megfelelően a képviseleti fórumok.

"Félfeudális ország vagyunk, az agyunk is félfeudális" - közölte Hankiss Elemér, hozzáfűzve: ehelyett új ön- és országképre volna szükség, s azoknak a pénzbeni és kormányzati segítség nélkül működő szolidaritási technikáknak az eltanulására, amelyek Európa más államaiban már jól működnek.

Az idén (T)rendetlenség?! Átértékelődések a médiában mottóval rendezik meg a tanácskozást. A 14. alkalommal meghirdetett konferencián csaknem ezren vesznek részt a média, a gazdaság, valamint a kormányzati és szabályozói szektor képviselői közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását