2024. április 29. - Péter

Magyar-macedón találkozó

Macedónia számára Magyarország fontos példa az uniós tagság és a NATO-tagság szempontjából - jelentette ki Antonio Milososzki macedón külügyminiszter, aki hétfőn Budapesten tárgyalt a magyar diplomácia vezetőjével.
2007. október 29. hétfő 14:42 - Hírextra

Az 1991-ben megalakult nyugat-balkáni ország külügyminisztere azt mondta: Magyarország elérte külpolitikai céljait, tagja lett az Európai Uniónak és a NATO-nak, ezért Magyarország olyan sikeres példa, mit Macedóniának követnie kell. Hozzátette: hivatalos látogatásának egyik célja éppen az volt, hogy tanácsot kérjen ezekben a kérdésekben, hogy elkerüljék a uniós és a NATO-csatlakozás során elkövethető hibákat.

Göncz Kinga arról beszélt, hogy míg Macedónia tíz évvel ezelőtt problémát jelentett a régióban, mostanra stabil tényezővé és sikeres országgá vált.

Mindkét tárcavezető méltatta a két ország közötti szoros politikai kapcsolatokat. A macedón külügyminiszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági kapcsolatok intenzitásának javítása érdekében a külföldi befektetésekkel foglalkozó macedón miniszter a jövő héten Magyarországra látogat, hogy találkozzon magyar vállalatok vezetőivel.

Antonio Milososzki beszélt arról is, hogy Koszovó ügyében hasonló állásponton van Macedónia és Magyarország, minkét állam szerint jó lenne, ha az unió közös álláspontot alakítana ki az ügy megoldásáról.

A sajtótájékoztatón a nyugat-balkáni ország nevével kapcsolatban tettek fel kérdést, tekintettel arra, hogy Görögország kizárólagos jogot formál a Makedónia elnevezésre, amely egyik északi tartományának, Nagy Sándor szülőhelyének elnevezése. (Görögország azóta tiltakozik a névhasználat ellen, hogy Macedónia 1991-ben kinyilvánította függetlenségét Jugoszláviától).

A macedón külügyminiszter erre azt mondta: örülnek annak, hogy Magyarország a kétoldalú kapcsolatokban a Macedón Köztársaság nevet használja. Göncz Kinga ezt megerősítve hozzátette: a multilaterális kapcsolatokban továbbra is a Macedónia, volt jugoszláv köztársaság nevet használják, és remélik, hogy Macedónia megoldást talál erre a problémára.

A balkáni ország "Macedónia, volt jugoszláv köztársaság (FYROM)" néven csatlakozott az ENSZ-hez, az Európai Unióban és a NATO-ban is ezzel a betűszóval azonosítják. Több mint száz ország - köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és több EU-állam - azonban a Macedónia nevet használja a kétoldalú kapcsolatokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását