2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bokros felülvizsgálná az agrárpolitikát

A közös agrárpolitika jelenlegi formájában nem tartható fenn, mert nem szolgálja a globális hatékonyságot és a szolidaritást - közölte Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti (EP) listavezetője kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.
2009. május 26. kedd 13:55 - HírExtra
Bokros Lajos a demokrata fórum EP-választási programjának ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament nem pusztán a magyar érdekek, hanem a közös érdekek érvényesítéséről is szól, amely meglehetősen nehéz. Úgy vélekedett: az Európai Unió azzal küszködik, hogy lemarad, versenyképességét elveszti, nem tud munkahelyeket teremteni.

A listavezető a célok részletezésekor tíz kiemelt területről szólt, így a költségvetésről, a közös agrár- és energiapolitikáról, a környezetvédelemről, a munkaerőpiacról, a szociális politikáról, a biztonságpolitikáról, a bővítés ügyéről, a bankrendszerről és a regionalizációról.

Hangsúlyozta, az EU-ban szükség van a költségvetési politika megújítására, illetve az agrárpolitikát is felül kell vizsgálni. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a mezőgazdasági politika jelenlegi formájában nem tartható fenn, mert nem szolgálja a globális hatékonyságot és a szolidaritást.

Az energiapolitikával összefüggésben úgy vélekedett, nemcsak az alternatív gázvezeték ügyét kell kiemelni, hanem azt is, hogy szükség van a gázfelhasználás uniós szintű csökkentésére.

A többi téma közül a bővítést érintve elmondta: Magyarországnak, ahogyan az Európai Unió egészének is, érdeke a közösség bővítése.

Bokros Lajos a hozzáérkező kérdésekre reagálva, a külföldiek földtulajdonlásával összefüggésben közölte, egészen biztosan nem talál Magyarország szövetségest ahhoz, hogy a korlátozást 2011 után is fenntartsa. Hozzátette, hogy egy egyszeri dereguláció volt. Úgy fogalmazott: "Amikor mi követeljük, hogy a munkaerőpiac legyen egységes, és szabad legyen a munkaerő mint termelési tényező áramlása, akkor a másik oldalon logikátlan (...) és szakszerűtlen azt megkövetelni, hogy a külföldiek földtulajdonlási korlátozását tartsuk fenn".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását