2024. május 6. - Ivett, Frida

Mi lesz veled, oktatás?

A fideszes Szatmáry Kristóf szerint a kormány szét akarja verni a szakképzési rendszerben elért eredményeket.
2009. május 25. hétfő 20:35 - HírExtra
Szatmáry Kristóf hétfői interpellációjában - az elmúlt évek tendenciáját jellemezve - azt mondta: minden második, szakmát tanuló diáknak van lehetősége szakmáját gyakorlati képzőhelyen elsajátítani; ez mintegy 44 ezer tanulószerződést jelent.

Véleménye szerint ezt a jól működő rendszert akarják szétverni, hiszen a vonatkozó adótörvényekben megszüntetik például a szakképzésnek a tárgyieszköz-támogatását, és jelentősen csökken a képzőhelyek javítási költségének elszámoltathatósága is.

Kevesebb mint 10 milliárd forint megtakarításért teszik mindezt - tette hozzá, megjegyezve, hogy rövid távon akár 60-70 százalékkal is csökkenhet a tanulószerződések száma, tönkremehet több száz kisvállalkozás.

Számoltak-e azzal, hogy csökken a foglalkoztatás szintje, ha a gazdálkodó szervezeteknél gyakorlaton lévő tanulók jelenlegi 50 százalékos aránya 25-re csökken? - kérdezte Szatmáry Kristóf.

Herczog László szociális és családügyi miniszter válaszában elmondta, valószínű, hogy a törvényi változások bizonyos mértékben csökkenteni fogják a vállalkozások képzési hajlandóságát, de nem olyan drámai mértékben, mint ahogyan Szatmáry Kristóf prognosztizálta.

A vállalatok figyelembe fogják venni, hogy amennyiben nem folytatnak gyakorlati képzést, akkor elesnek például bizonyos beruházási támogatásoktól - fűzte hozzá.

A választ Szatmáry Kristóf elutasította, az Országgyűlés azonban 194 igen szavazattal 155 ellenében - egy tartózkodás mellett - elfogadta azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását