2024. május 9. - Gergely

Hopp! Hogy egy ajtó mi mindenre képes?

Hogyan tud egyetlen nyitva hagyott ajtó egész Európára kiterjedő légiforgalom csúszást okozni? Abszurd lehetne a kérdés, de ez történt ma a Ferihegy 2-ön. A HírExtra utánajárt a látszólag komikus történetnek.
2009. május 25. hétfő 13:07 - Pénzes Dávid
Emberi hiba okozta Ferihegy 2-ön a reggeli bonyodalmat. Egy ajtó, ami rosszkor volt rossz helyen nyitva. A Damaszkuszból érkező utasok pedig simán átsétáltak rajta, majd ott találták magukat, ahol nem lett volna szabad – az uniós (schengeni) zónában. A történet igazi közép-európai abszurd, jól illene egy Menzel filmbe.

A Szíriából érkező utasokat valójában nem lehet hibáztatni, mert nem egy mellékajtón benyitva jutottak el a schengeni területre. Az üvegajtó, ami akkor van nyitva, mikor befelé haladnak az utasok a repülőgépbe, most akkor is kitárulkozva állt, mikor azok kiszálltak a gépből.

Nem terelt

A csáp végén (a folyósón, ami a gépet köti össze a terminállal) a schengeni határokon kívülről érkező járatok esetében a kiszállókat ez a bizonyos üvegajtó tereli az útlevél ellenőrzéshez, majd ez után jutnak be a terminálra. A titokzatos személy viszont, aki minden bizonnyal véletlenül hagyta nyitva az ajtót, lehetőséget adott az érkezőknek az útlevélvizsgálat kihagyására.



Ismerve az emberek csoportban való viselkedését, nem meglepő, hogy miután az első néhány utas átment az ajtón, a többiek is követték őket. Így ott találták magukat a 2A terminálon, az uniós utasokkal együtt. A helyzetet felismerve a Budapest Airport azonnal lezáratta a terminált, mert akkora zsúfoltság volt, hogy többen már nem fértek volna be.

Nem volt mit tenni


Szegény Malév
A Malév összes reggeli járata, a brüsszelit kivéve, késve indul - mondta el Hegedűs Ádám, a légitársaság megbízott kommunikációs vezetője az MTI-nek. Hozzátette: várhatóan mind a 18 járat késik, fel kell készülni jelentősebb, akár kétórás csúszásra is. A technikai probléma a légitársaság miatt a várhatóan csak kedd reggelre állhat helyre a menetrend szerinti közeledés.
Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a HírExtrának elmondta, ez azért is alakult így, mert a hétfő reggel a legzsúfoltabb időszak. Ilyen helyzetben a teljes indulási szint lezárása, - amit egy ilyen helyzet megkövetel – különösen nagy torlódást okoz. Bár Hardy Mihály hozzátette, ez „kontrollált káosz” volt.

A kommunikációs igazgató elmondta, kettéosztották a 2A és 2B terminált „tiszta” és „nem tiszta” zónára, majd megkezdték az utasok újbóli útlevél- valamint utasbiztonsági-ellenőrzését. Ez 5-600 ember teljes újraellenőrzését jelentette a reggeli órákban – tudtuk meg.



Két órás csúszás

Aki nyitva hagyta
Szabálysértési eljárást indítottak a hétfő reggeli ferihegyi utaskeveredés kapcsán a Malév egyik légiutas-kísérője ellen a légi közlekedés biztonságát szolgáló szabályok megsértése miatt - közölte a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel. Horváth Katalin Fanni elmondta: emellett kezdeményezték az üzemeltetőnél, hogy vonják be a légiutas-kísérő beléptető kártyáját.
Amint ez lezajlott, az indulók beszállhattak a gépükbe és elrepülhettek. Ezután újra meg lehetett nyitni az utasbiztonsági sort és a becsekkolást – tájékoztatott Hardy Mihály. Ez összességében egy másfél-két órás fennakadást okozott, hiszen addig egyáltalán nem indult gép.

Az egész történet Hardy szerint a Malévnál fog komolyabb gondot okozni, hiszen az a járat, ami nem ment el 8 órakor, az nem fog visszaérni 11 órára, és nem tud tovább indulni délben. Így egyfajta dominó-elv szerűen a Malév járataiban folyamatos csúszások lesznek. Malév így egyetlen nyitva hagyott ajtó miatt egy egész napos lánckésést fog produkálni, és csak keddre tud visszaállni a rendszer.

Nincs pardon

Bármennyire is komikusnak tűnik a helyzet, a repülőtér vezetése jól döntött, hiszen ilyenkor nincs pardon, mivel a BA vállalta a schengeni határok megfelelő kezelését és az utasbiztonsági szabályok maradéktalan betartását.

Máskor jobban kell figyelni arra a fránya ajtóra, és minden apróságra, mert a végén még egy rossz helyen kialudt lámpa fogja megbénítani Európa teljes légiforgalmát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását