2024. május 27. - Hella

Hatmillióan szívják meg az új adótörvényt?

A Fidesz szerint hatmillió embert érint hátrányosan a kormány jövő évi adócsomagja - mondta Tállai András (Fidesz) hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.
2009. május 25. hétfő 15:53 - HírExtra
Tállai András úgy fogalmazott: a javaslat nehezíti a munkavállalók, a vállalkozások helyzetét, nem keresi a kiutat a válságból, nem növeli a versenyképességet, nem teremt munkahelyeket, de növeli az inflációt, és bizonyítja kiszolgáltatottságunkat a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

A fideszes képviselő szerint politikailag labilis az előterjesztés, "mert nincs mögötte költségvetés és valószínűleg nem is lesz, ugyanis az európai parlamenti választás beláthatatlan belpolitikai következményeket hozhat". Utalt arra, hogy öt évvel ezelőtt az EP-választás után miniszterelnök-csere történt, most pedig a választási eredmény könnyen vezethet a parlamentben meglévő az MSZP-SZDSZ többség felbomlásához.

Tállai András szerint az elmúlt 20 év legnagyobb nyugdíjcsökkentését, a közszférában pedig a legnagyobb jövedelemcsökkentést hozta a 13. havi nyugdíj elvétele. Hozzátette: a kormány az elmúlt 20 év legnagyobb általános forgalmi adó-, illetve jövedéki adóemelését hajtotta végre.

Elmondta, a vagyonadó bevezetését az emberek "az újkori szocialista államosításnak" nevezik, mert az volt hasonló mértékben fájó és igazságtalan.

Tállai András szerint hatmillió embernek egészen biztosan nem hoz többet ez az adótörvény: hárommillió nyugdíjast, 700 ezer közszférában dolgozót, másfél millió minimálbéren élőt, 568 ezer munkanélkülit és 200 ezer szociális támogatásban részesülőt érint hátrányosan.

Oszkó Péter pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jövő évi adótörvények igenis millióknak javítja a jövedelemhelyzetét. Hozzátette: több mint egymillió embernek lesz nettó tízezer forinttal több havi jövedelme jövőre, és több mint 500 ezer vállalkozásnak lesz lényegesen alacsonyabb a járulékterhe.

Szerint a versenyképességet úgy lehet növelni, ha a munkára rakodó terheket csökkentik, míg a fogyasztást és a felhalmozott vagyont adóztatják.

Oszkó Péter szerint a válság az egész magyar társadalmat súlyosan érinti, a negatív hatások nem a kormány csomagjából következnek, hanem a válságból fakadnak, a kabinet feladata ezért mindezek tompítása.

Hozzátette, míg szakértőként megdicsérték ezért a koncepcióért, miniszterként nem kapott érte dicséretet.

A pénzügyminiszter azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy a vagyonadó igazságtalan lenne. Ha a 200 ezer legnagyobb értékű ingatlan visel terheket Magyarországon, annak nem hiszi, hogy a méltánytalanság lenne a társadalmi üzenete - fűzte hozzá, és megjegyezte: az ebből befolyó bevételből a munkaterheket lehet csökkenteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását