2024. április 30. - Katalin, Kitti

Óriási harc! Kié lesz az ukrán vezetékrendszer?

Az ukrajnai gázvezetékrendszerért folyó harc döntő szakaszába lépett, és amennyiben Ukrajnának nem lesz más amivel fizethetne a gázért, a rendszer előbb Moszkva ellenőrzése alá kerülhet, mint hogy az EU hozzáláthatna korszerűsítéséhez.
2009. május 24. vasárnap 17:15 - HírExtra
Pénteken Asztanában a FÁK kormányfői találkoztak, s a legfontosabb esemény ezen belül Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán miniszterelnök megbeszélése volt. Timosenko ugyanis nem kevesebb, mint 11 milliárd dollárt akart kérni Putyintól: ötmilliárdot hitelbe, s további hatmilliárdot az ukrajnai gáztárolók feltöltésére. A találkozó után azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Putyin elzárkózott e kérés teljesítésétől.
gáztározó

Az orosz kormányfő kijelentette: az ukrán gazdaság működésképtelen a földalatti tárolókban lévő gáz nélkül, s a mintegy 15 milliárd köbméter ára mintegy ötmilliárd dollár. Emlékeztetett rá, hogy a Gazprom korábban felajánlotta, hogy a szükséges összeget a az ukrajnai vezetékeken áthaladó európai gázszállítások tranzitdíjának öt évre előre történő kifizetésével Kijev rendelkezésére bocsátja. "Viktor Juscsenko elnök azonban kijelentette, hogy a tranzitdíj kifizetésének ezt a módját elfogadhatatlannak tekinti. Így a problémát megoldani nem tudjuk és nem fogjuk" - mondta Putyin.

A kormányfő hozzátette, hogy Oroszország kész részt vállalni az ukrajnai vezetékrendszer korszerűsítésében, de a költségeknek csak egy részét tudja fedezni, s hozzátette, hogy az EU pénzügyi illetékesei egyenesen kijelentették: pénzük Ukrajna számára nincs.

A Kommerszant szerint mindebből világos: a harc az ukrajnai vezetékrendszerért folyik, s a hálózat Oroszország ellenőrzése alá kerülhet, még mielőtt az EU a korábban Ukrajnával megkötött - Moszkvát váratlanul érő és erősen bosszantó - szerződés értelmében hozzálátna korszerűsítéséhez. "Elérkezett az igazság pillanata, amikor eldől, hogy kivel van Ukrajna és a vezetékrendszere: Oroszországgal, vagy az Európai Unióval - írta a Kommerszant.

Az újabb gázválsággal egyébként Dmitrij Medvegyev elnök is megfenyegette európai partnereit pénteken, Habarovszkban, az Oroszország-EU csúcson. Kijelentette: Moszkva nem tudja garantálni Európának, hogy a télen nem lesznek kiesések a gázszállításban.

A Kommerszant szerint az uniós vezetők annyira zavarba jöttek, hogy nem is vitatkoztak Medvegyevvel egyik felmerült kérdésben sem, az egyetlen kivételt az energiacharta alkotta, amelyről azért leszögezték, hogy nem fogják elvetni.
újság, lapszemle

A Moszkovszkij Komszomolec úgy látja: az európai politikusok garanciákat próbáltak kapni Medvegyevtől, hogy Moszkva nem enged újabb kieséseket a szállításokban. Az elnök azonban kemény választ adott: "Oroszország nem tudott és továbbra sem tud semmiféle garanciát adni. Milyen alapon? Nálunk nincs probléma, minden rendben van a gázzal és a kötelezettségeink tejesítésével. Biztosítékokat az adjon, akinek fizetnie kell a gázért".

Az orosz elnök hangot adott gyanújának, hogy Ukrajnának nincs miből fizetnie a gázért, s úgy vélekedett, hogy nem csak Oroszországnak, hanem az Európai Uniónak is segítenie kellene Ukrajnát.

A Moszkovszkij Komszomolec ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Oroszország megkerülésével szerződést kötött Ukrajnával a vezetékrendszer korszerűsítéséről. A lap úgy vélte: ennek fényében az elnök szavai így interpretálhatók: "Ezt akartátok, megkaptátok, akkor most adjatok pénzt Ukrajnának, hogy ki tudja fizetni a gázszámláját, és támogassátok az ukrán gazdaságot".

A csúcson újra nyilvánvalóvá vált másik nézeteltérés szintén a szénhidrogénekkel kapcsolatos: az EU régen igyekszik elérni, hogy Moszkva csatlakozzon az unió energiachartájához, amely egyebek mellett megnyitná az orosz kőolaj- és földgázpiacot a külföldi beruházások számára. Medvegyev azonban Habarovszkban pontot tett a történet végére: Oroszország az energiachartához annak jelenlegi formájában nem csatlakozott és nem is szándékozik csatlakozni - jelentette ki, és újból a vendégek figyelmébe ajánlotta javaslatát az energiabiztonság új jogi alapjainak kidolgozására.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását