2024. május 6. - Ivett, Frida

Új nemzetközi lombikbébiközpont nyílt

A CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet elkezdte működését, amely a meddőség komplex kezelésével és mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozik - mondta Somody Imre, az intézet egyik befektetője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Budapesten.
2008. február 21. csütörtök 16:48 - Hírextra

Somody Imre megjegyezte, hogy intézetük Kelet-Európában az egyik legmagasabb színvonalú, még akkor is, ha "tisztességtelen támadások érik őket". A gyermekvállalásban szeretnék segíteni a szülőket, a munkához egyre bővülő szolgáltatások - többek között genetikai labor - csatlakoznak majd, ezzel együtt a CIRIS "nemcsak ügy, hanem üzlet" is - tette hozzá.

Beszélt arról, hogy terveik között szerepel a kelet-európai régióban való terjeszkedés, többek között Szerbiában és Szlovákiában szeretnének létrehozni intézményeket. A várólistán lévő betegeik egy része Olaszországból, Belgiumból, Dániából jelentkezett hozzájuk, ez olcsóságukkal és magas színvonalú munkájukkal magyarázható.

Az egészségügyben érdekelt üzletember szólt arról, hogy ez a reprodukciós intézet 200 millió forintos beruházásból jött létre, amelyben a CIRIS-holding 85, Vereczkey Attila főorvos, az intézet másik alapítója 15 százalékos érdekeltséggel bír. A befektetés azonban nem teljes összegben az ő pénzükből származik, abban banki hitelek is részt kaptak.

Az Országos Egészségpénztártól (OEP) támogatást nem kaptak, ám a későbbiekben, miután bebizonyították, hogy versenytársaiknál hatékonyabbak, szeretnének részesülni az OEP-finanszírozásból is. Konkurenseikhez képest az endoszkópos és lézeres sebészeti kezelésben nyújtanak többet - fogalmazott.

Somody Imre újságírói kérdésre kifejtette: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakmai állásfoglalása támogatta a CIRIS mostani ingatlanban történő elhelyezését, ám ez "inkább lassan, mint gyorsan ment". A humánreprodukciós bizottságnak is megfelelő időben leadták szakmai anyagukat, amely csak azután adott engedélyt tevékenységük folytatására, hogy látta az objektumot.

Az intézet tudományos igazgatója, Luca Gianaroli kijelentette: ez az intézmény nem egy egyszerű "lombikbébigyár", mert teljes körű szolgáltatást nyújt, előkészítő és genetikai háttérrel rendelkezik, ahol a tudósok és az orvosok függetlenek, a tulajdonosi réteg és a szakma szét van választva.
Vereczkey Attila a vádakra, miszerint korábban indokolatlan vizsgálatokra kényszerített pácienseket, elmondta: kizárólag a Nyírő Gyula Kórházban érték támadások, amelynek során tudatosan le akarták járatni". A kórházból származó feljelentések tudomása szerint "nem jutottak el olyan fokig, hogy ebből vizsgálat, ügy vagy peres eljárás legyen", őt sem az ügyészség, sem a rendőrség nem kereste meg ez ügyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását