2024. április 26. - Ervin

33 millió menekült él a világban

Világszerte 33 millió menekültet tartanak nyilván, vagyis Magyarország lakossága háromszorosának nincs jogi védelme, státusza, s ennyien kénytelenek külföldre vándorolni - mondta Szabolits Andrea, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság munkatársa hétfőn Debrece
2008. június 16. hétfő 19:18 - Hírextra
A Nemzetközi Menekültnap idei hazai rendezvényeinek nyitó ökumenikus kerekasztal-beszélgetésén Szabolits Andrea bátor embereknek nevezte a menekülteket, akik meghozzák a nehéz döntést, s az üldöztetés elől demokratikusabb államba mennek.

Az otthonosság érzetének megadását tartja az egyik legfontosabb kérdésnek a menekültellátásban Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A püspök emlékezetett rá, hogy Magyarország előbb tranzit ország volt a menekülőknek, majd európai uniós csatlakozását követően célországgá vélt.

Felidézte a romániai forradalom és a délszláv háború időszakát, amikor özönlöttek a menekültek, s a református egyház intenzív munkát fejtett ki a menekültellátásban.

Mindemellett - mint mondta -, ez nem vallási, hanem emberi segítség, s utalt rá, hogy a menekültek egy része nem is keresztyén.

A püspök elmondta azt is, hogy az egyházak gyülekezeti támogatást nyújtanak a menekülttáborban élőknek. Öt évvel ezelőtt pedig amerikai anyanyelvi oktatók segítségével szerveztek az egyházak nyelvtanfolyamokat határőröknek, hogy megkönnyítsék a kommunikációt azoknak, akik elsőként találkoznak az országba érkező menekültekkel - tette hozzá a püspök.

A debreceni Református Kollégiumban rendezett ökumenikus kerekasztal-beszélgetésen a tolerancia, a befogadás, az elfogadás fontosságáról, a menekültük hazai és nemzetközi helyzetéről cseréltek véleményt a meghívott, Magyarországon bejegyezett egyházak és vallási felekezetek képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását