2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Afganisztánban járt a magyar honvédelmi miniszter

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt javasolja, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt, a kormány által előzőleg megállapított 500 millió forintból az a 240 millió ezután közvetlenül a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjához kerüljön.
2009. május 23. szombat 18:36 - HírExtra
A honvédelmi tárca vezetője erről újságírók előtt beszélt az afganisztáni Puli-Humriban lévő magyar katonai bázison szombaton. Mint a miniszter elmondta: a pénz átcsoportosítására azért van szükség, mert az ázsiai országban egyre romlik a biztonsági helyzet, illetve komoly áradások is voltak: a katasztrófában számos épület, közút és híd semmisült meg.

A miniszter szerint "megváltozott a helyzet Afganisztánban", aminek három oka van: augusztus 20-án választások lesznek az országban, amely - mivel négy hétig tart a szavazatok összeszámlálása - egybeesik majd a ramadánnal. Ez fokozott figyelmet követel a NATO-erőktől; Magyarország újabb 40 lövészt küld Afganisztánba, erre az időszakra, maximum 6 hónapra - tette hozzá. Szekeres Imre Tömböl Lászlóval, a vezérkari főnökkel és Rufus Smith-el, az Ohiói Nemzeti Gárda dandártábornokával érkezett Afganisztánba. A küldöttség koszorút helyezett el a feladatvégzés közben életét vesztett két tűzszerész, Kovács Gyula és Nemes Krisztián emléktáblájánál.

A miniszter, a vele utazó katonák és újságírók a Magyar Honvédség An-26-os szállító-repülőgépével pénteken érkeztek a közép-ázsiai országba, s az észak-afganisztáni Mazari-Sarif repülőterén a delegációt magyar katonák fogadták. A küldöttség tagjai Mazari-Sarifban találkoztak a parancsnokságon szolgáló magyar katonákkal, majd onnan tovább utaztak Puli-Humriba a magyar tartományi újjáépítési csoport táborhelyére. Biztonsági okok miatt az újságírók nem közölhették korábban, hogy a miniszter mikor indul és mikor érkezik Afganisztánba, és az ottani programjairól is csak később adhattak hírt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását