2024. április 23. - Béla

Vízummentesség

Egy-két éven belül megszülethet az Európai Unió és Szerbia közötti vízummentességi megállapodás, Magyarország üdvözli az erről szóló tárgyalásokat - mondta a magyar külügyminiszter az MTI-nek.
2008. január 23. szerda 08:05 - Hírextra
Ez azon múlik, hogy Szerbia milyen gyorsan tudja teljesíteni a feltételeket. A szerbiai politikusokkal folytatott megbeszélések alapján az a benyomásom, hogy nagyra értékelik és fontosnak tartják a tárgyalások megkezdését, tehát nyilván szerb oldalon is komoly motiváció lesz - jelentette ki Göncz Kinga, aki szerint egy-két éven belül megszülethet a vízummentességi megállapodás. Hozzátette: a kérdésben technikai tárgyalások folynak, de a végén politikai döntés születik majd.

A vízummentesség az, amit az emberek valóban értékelni tudnak, ez segíti az állampolgárok közötti kapcsolatot és ez jelent megoldást a vajdasági magyaroknak is - szögezte le a külügyminiszter.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Magyarország üdvözli a tárgyalások megkezdéséről szóló bejelentést, hiszen Budapest a kezdettől fogva lobbizott ezért.

Franco Frattini, az Európai bizottság igazságügyi biztosa pénteken jelentette be, hogy az Európai Unió január 30-án vízummentességi tárgyalásokat kezd Szerbiával. A magyar diplomácia irányítója szerint a bejelentés nemcsak a szerbiai elnökválasztásról szólt, mert az elsődleges cél az volt, hogy az unió megmutassa, nyitott a közeledésre.

Az MTI azon kérdésére, hogy a szerbiai elnökválasztás végeredménye befolyásolhatja-e az ország euroatlanti közeledését, Göncz Kinga azt mondta, Szerbia remélhetőleg hosszabb távon elkötelezett marad az euroatlanti integrációban, még akkor is, ha a választás eredménye rövid távon befolyásolhatja az ország külpolitikáját.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarországnak egyértelmű érdeke, hogy Szerbia stabil, nyitott, európai értékeket valló ország legyen, amely hozzájárul a régió stabilitásához és elkötelezett az ott élő kisebbségek jogai iránt. Amit most lehet látni, az az, hogy Boris Tadic hangsúlyozza az európai értékeket - tette hozzá.

A szerbiai választások első, vasárnapi fordulóját a nacionalistának tartott Szerb Radikális Párt alelnöke, Tomislav Nikolic nyerte. A második helyen az Európa-párti jelenlegi elnök, Boris Tadic végzett.

A belgrádi központi választási bizottság adatai szerint a szavazatok 85 százalékának összeszámlálása után Nikolic a szavazatok 39,6, Tadic pedig 35,5 százalékát kapta, így ők ketten indulnak a február 3-án esedékes második fordulóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását