2024. április 29. - Péter

Fidesz: Lezárhatjuk a Gyurcsány-Bajnai korszakot

Az európai parlamenti választáson az emberek lezárhatják a Gyurcsány-Bajnai-korszakot, a szavazás a kormány szimbolikus dolgairól is szól majd, az ingatlanadóról és a tervezett újabb bankmentőcsomagról - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.
2009. május 22. péntek 16:06 - HírExtra
Június 7-én az emberek arról szavazhatnak, hogy jó volt-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak vagy rossz, hogy le akarják-e zárni vagy folytatni akarják - mondta Szijjártó Péter, aki szerint a választás a Gyurcsány-Bajnai-korszak szimbolikus dolgairól, az ingatlanadóról és a "bankárokkal kötött paktumról" is szól majd.

Szerinte ugyanis a kormány több elfogadhatatlan, felháborító dologra készül vagy már bele is vágott, így újabb 600 milliárd forintos bankmentőcsomagot léptetne életbe.

Kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta: erről úgy szereztek tudomást, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter a hét elején a parlamenti pártok frakcióvezetőinek tartott tájékoztatót, amelyen Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetvezetője is belepillanthatott az IMF-hitelszerződés módosításának angol nyelvű tervezetébe. Ebből pedig az derült ki, hogy mintegy 600 milliárdot szán a kormány egy újabb bankmentőcsomagra.

A Fidesz ugyanakkor elutasítja azt paktumot, amit az MSZP a bankokkal kötött; kikérjük magunknak, hogy a milliárdosok összefognak az emberekkel szemben - fogalmazott.
A Fidesz szóvivője utalt arra, hogy az előző bankmentőcsomag kapcsán érdemi ellenvetéssel nem éltek, mert az a magyar bankok megsegítését szolgálta, szerinte viszont ezek a magyar bankok már "jól vannak", "állnak a lábukon". Innentől kezdve semmilyen szükség nincsen bankmentőcsomagokra, főleg úgy hogy a bankok jelenleg alig hiteleznek a piacon, csak betétgyűjtés zajlik - tette hozzá.

Szijjártó Péter az adóváltozások kapcsán azt mondta, hogy a magyar emberek megnyugodhatnak, mert a Fidesz meg fogja szüntetni azt a zűrzavart és káoszt, amit a kormány az adóemelésekkel, adómódosításokkal előállított. Ennek egyik része az ingatlanadó, amit a következő Fidesz-kormány egyik első lépéseként megszüntet majd - jelentette ki.

"Nevezhetik akárhogy, trükközhetnek az értékhatárral akárhogy, módosítgathatják akárhogy. Értsék meg, felesleges! Meg fogjuk szünteti. (...) Nem érdemes vele bíbelődni, nem érdemes vele variálni. A következő hetekben fordítsák valami értelmesre az idejüket és a kapacitásukat, ha van" - fogalmazott Szijjjártó Péter, aki szerint az adóemelések végiggyűrűznek majd az egész gazdaságon és áremelésekben fognak megjelenni.

Szerinte az adóváltozások kapcsán megint az "őszödi módszert" alkalmazzák, ugyanazok az emberek ugyanúgy trükköznek és a következmény ugyanaz: adócsökkentést hazudnak, a vége pedig adóemelés lesz. Szerinte ugyanakkor mindenki, minden szakmai szervezet úgy látja, hogy nőnek az adóterhek, egyedül a kormány hazudja azt, hogy adócsökkentés van.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter a cafeteria rendszer és az üdülési csekk eddigi kezdeményeinek megvonásáról azt mondta: ez arról szól, hogy a kormány a embereken hajtja be saját alkalmatlansága árát. Nem az üdülési csekk és nem a cafeteria rendszer jelenti ma Magyarország számára a nehézséget, nem emiatt vagyunk sereghajtók, hanem a kormány gazdaságpolitikája miatt, ezért a kormányzati politikán kell változtatni, nem pedig ezeket a juttatásokat kell elvenni - mondta.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Fidesz EP-kampányfilmjét is, amely szombattól látható a televíziókban. A filmben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök arcképe lassan Bajnai Gordon mostani kormányfő képévé alakul át, miközben olyan feliratok váltják egymást, mint "hazugság", "munkanélküliség" és "korrupció", majd megjelenik a Fidesz két kampányszlogenje: az "elég", és a "szavazz" amely a köztéri plakátokon is szerepel.

Szijjártó Péter szerint a kampányfilm alapját egy interneten megjelent videós effekt jelenti, amelyet az alkotó engedélyével használtak fel. Hangsúlyozta, hogy az ország jelenlegi helyzetében kifejezetten ízléstelennek tartják a csillogó-villogó reklámfilmeket és hatalmas hirdetéseket, ezért tettek javaslatot a takarékos kampányra. Bár ezt a kormányzó pártok és a kormány nem fogadta el, a Fidesz magára nézve kötelezőnek tekinti.

A Fidesz szóvivője szerint az MSZP is egyetért azzal, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszakról szól a június 7-i szavazás, hiszen a szocialisták kampányfilmjében Gyurcsány Ferenc is feltűnik és az elmúlt 1-2 évet dicsőítik, míg egyes nyilatkozatok szerint az MSZP célja a választáson a Fidesz "túlhatalmának" meggátolása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását