2024. április 29. - Péter

Elemi rehabilitáció

A tegnap késő délutánig elhúzódó szakmai napon a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakemberei, a látássérült személyek érdekképviseleti szerveinek képviselői és a látássérült személyeknek szolgáltatást nyújtó intézmények szakértői megvitatták az elemi
2008. január 31. csütörtök 18:31 - Hírextra

A rendezvényt megnyitó Dr. Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a felnőttkorban fogyatékossá vált személyek részére az önálló életvitelt elősegítő és a munkába helyezést biztosító komplex rehabilitációs rendszer létrehozása a szociális és munkaügyi tárca kiemelt feladata.

E cél megvalósításának első lépése, hogy a közép-magyarországi és az észak-alföldi régióban már működő centrumok mellett az ország további öt régiójában is elinduljon a látássérültek komplex megsegítése. A megjelentek és a tárca képviselői konszenzusra jutottak abban, hogy minden régióban egy, olyan jól megközelíthető helyen szervezett, egyenlő eséllyel hozzáférhető centrumra van szükség, ahol biztosítják a mentálhigiénés, a szociális, az elemi, a képzési és a foglalkozási rehabilitációt.

A regionális látás-centrumok kialakításának, a rehabilitációs szolgáltatások kiépítésének szakmai megalapozása érdekében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hazai források terhére nyilvános pályázatot hirdet 2008. első negyedévében, 150 millió forintos keretösszeggel. A pályázaton a szakemberek munkájához és az alapszíntű szolgáltatásnyújtáshoz nyerhető majd támogatás.

Ezt követően a további szolgáltatás-fejlesztésekre, a látássérültek elemi rehabilitációját ellátó regionális hálózat kialakítására, a régiós szolgáltatások fejlesztésére 3,1 milliárd Ft áll rendelkezésre a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. A keret terhére tervezett első pályázati forduló 2008. II. félévében várható.

A minisztérium munkatársai hangsúlyozták, hogy a szociális tárca tervei között szerepel a rehabilitációt szolgáló helyiségek kialakításának és a rehabilitációs eszközök beszerzésének támogatása is. A tárca álláspontja szerint az elemi rehabilitációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások támogatásához szükség van európai uniós forrásokra. E forrásokat tervezni kell a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program jelenlegi vagy a következő Akciótervében.

A szakmai napon megállapodás született arról, hogy a fejlesztéssel párhuzamosan ki kell dolgozni a hosszú távú működtetés jogi és finanszírozási garanciáit, melyben a szaktárca számít a látássérült személyek országos és helyi érdekképviseleti szerveinek, valamint a látássérült személyeknek szolgáltatást nyújtó intézmények képviselőinek szakmai együttműködésére is.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását