2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem szeretik a betelepült idegeneket

A csehek több mint kétharmada úgy véli, hogy azok a külföldiek, akik az utóbbi tíz évben telepedtek le Csehországban, problémát jelentenek az ország számára.
2009. május 22. péntek 16:02 - HírExtra
A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet által május elején készített országos felmérésben ezt a véleményt fogalmazta meg a megkérdezettek 68 százaléka, ami a tavalyi évben készített hasonló felméréshez viszonyítva 10 százalékos növekedés. Az emberek 28 százaléka ugyanakkor nem lát problémát a külföldiek csehországi letelepedésében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogyan befolyásolják a külföldiek a csehországi valóságot, az emberek 74 százaléka azt válaszolta, hogy jelentősen hozzájárulnak a bűnözés növekedéséhez, 72 százalék szerint növelik a munkanélküliséget, míg 71 százalék attól tart, hogy az országban ismeretlen betegségeket hozhatnak be külföldről.

A másik oldalon csak a megszólítottak 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a külföldiek hozzájárulnak a cseh gazdaság fejlődéséhez, míg 25 százalék szerint az a legfőbb pozitívum, hogy sokszínűvé teszik a csehországi kultúrát és lassítják a lakosság elöregedését.

Érdekes, hogy amikor a CVVM azt firtatta, problémát jelentenek-e a külföldiek a válaszadó lakhelyén is, csak a megkérdezettek 29 százaléka válaszolt igennel. Szociológusok a felmérés eredményének kiértékelésekor azért arra az álláspontra jutottak, hogy a megkérdezettek többsége nem saját tapasztalatai, hanem közvetett módon megszerzett ismeretei, illetve bizonyos előítéletek alapján nyilatkozik a cseh földön letelepedett külföldiekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását