2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Vajdasági politikusok level Bajnainak

A határon átnyúló fejlesztési pályázatok kiírásához kért segítséget Bajnai Gordon miniszterelnöktől Egeresi Gábor, a Vajdasági Autonóm Tartomány képviselőházának elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Bányai Gábor (Fidesz), a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.
2009. május 20. szerda 16:28 - HírExtra
A három politikus közös levelében, amelyet szerdán írták alá Kecskeméten, arra kéri a kormányfőt, tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) írja ki a határon átnyúló fejlesztésekre vonatkozó pályázatokat.

Bányai Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, arra kérik a miniszterelnököt, tegye lehetővé, hogy a Bács-Kiskun megyében és a Vajdaságban élő polgárok érdekében élhessenek a csaknem 21 millió eurós pályázati lehetőségekkel.

A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a miniszterelnök levélbeni megkeresésének oka, hogy a Vajdaság és Bács-Kiskun megye jelenleg nem fér hozzá az IPA-programban biztosított forrásokhoz.

Az IPA európai uniós forrás, amelyet csak határokon átívelő közös programokra lehet fordítani: határátkelőkre, infrastrukturális programokra, képzésekre és oktatásfejlesztésre.

Bányai Gábor azzal indokolta a levél megírását, hogy a szlovén-magyar, a horvát-magyar és a szlovák-magyar IPA-pályázatokat már korábban kiírta a magyar kormány, el is kezdődtek a közös beruházások, ám a déli határrészeken szerb-magyar IPA-együttműködésre eddig nem került sor - a kormányfő viszont utasíthatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

Egeresi Sándor azt kérte, hogy "a magyar kormányfő adja meg annak lehetőségét, hogy európai uniós forrásokat felhasználva együtt dolgozhassanak olyan ügyekért, amelyek mindkét ország polgárainak előnyére válik".

Amennyiben a szerb-magyar IPA-program zöld utat kap az NFÜ-től, 2013-ig 5,5 milliárd forintnak megfelelő beruházás kezdődhet Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és a Vajdaság részvételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását