2024. március 29. - Auguszta

Időutazás a kuruckorba

Kuruc időket idéznek az idei várjátékok Dunaföldváron vasárnap. A napot toronyzene nyitja, színi előadás zárja, közben sok egyéb mellett harci bemutató, kurucétel-kóstoló is lesz.
2009. május 20. szerda 10:53 - HírExtra
A dunaföldvári várjátéknak tízéves múltja van, most azonban, hogy egy PHARE-programnak köszönhetően felújították az 1500-as években épült várat és környékét, igyekeznek még gazdagabb programmal szolgálni a szervezők.

Évről-évre más történelmi korszakot idéznek fel. Idén azért esett a választás a kuruc időkre, mert néhány hete megnyílt egy impozáns kiállítás Vak Bottyán emlékezete címmel. Az interaktív tárlatot, amely a Csonka-torony kiállítótermeiben látható, a kuruc generális halálának 300. évfordulójára rendezték a Wosinsky Mór Megyei Múzeummal közösen.

A várjátékokat a helyi Magyar László Gimnázium indította útjára tíz éve. Az intézmény ma is nagyon aktív résztvevője a programnak, melyhez idén egy színielőadással csatlakozik. A diákok A kuruc 3 igazsága című színdarabot adják majd elő.

Az időutazás tárogatózenével veszi kezdetét. A kuruc kalandra hívó zene a Csonka-toronyból hangzik fel. A Bergengócia Kalandjátszóban a próbákat teljesítőket lovaggá avatják. Lesz kézművesvásár, mesterségbemutató, az érdeklődők megismerhetik, kipróbálhatják a kuruc tábori életet is - mondta el az MTI-nek Pataki Dezső, a művelődési ház igazgatója.

A siklósi Tenkes Lovas Sportklub kuruc fegyver és harci bemutatót tart. Vívnak majd szablyával, fokossal, harcolnak ostorral, pisztollyal, de lovaikat ezúttal otthon hagyják, mert a földvári várudvaron nincs lehetőség lovas csatajelenetek felidézésére. Fellép a Rákóczi Tárogató Együttes is.

A várjátékok idején a Csonka-, más néven Török-toronyban egy, a hagyományos kínai iparművészetet bemutató összeállítás is látható. A várudvaron álló Fafaragó Galériában Hagyományőrzők címmel viselet-, vertcsipke- és népihangszer-kiállítást lehet megtekinteni.

A megidézett korszak ételei közül a kuructokány öreglebbenccsel és káposztás lángos kerül terítékre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását