2024. június 17. - Laura, Alida

Fapados magyar börtönök

Az bűncselekmények elkövetőit többnyire előbb-utóbb elkapják és rács mögé ültetik. A kormány szándéka szerint egyre több időre. De mi van akkor, ha nincs hová bezárni az elítélteket?
2009. május 20. szerda 12:49 - Kesjár Norbert
A legújabb magyar büntetőtörvénykönyv-módosításban a kormány elképzelései szerint szerepel az, hogy egyes súlyosabb bűncselekmények büntetési tételeit megemelik. Ez a gyakorlatban várhatóan azt fogja eredményezni, hogy az elítéltek börtönben töltött ideje egyre hosszabb lesz.

A magyar börtönhelyzet egészére azonban már így is régóta a túlzsúfoltság és a nem megfelelő „ellátás” a jellemző. A gazdasági válság miatt elhatározott kormányzati kiadáscsökkentések azonban a büntetés-végrehajtás intézményrendszerét sem kímélik.

Ésszerűsítés vagy észnélküli spórolás?

A legújabb magyar börtönök
A zsúfoltságot enyhítette a 2007-ben átadott tiszalöki és a 2008-ban átadott szombathelyi börtön. Az összesen 1500 rab befogadására képes börtönöket ún. PPP-konstrukcióban építették fel és bennük a rabok őrzésén kívül minden feladatot magáncégek végeznek.
Forrás: Népszabadság, mti
Az idei költségvetésben radikálisan lecsökkent a büntetés-végrehajtásnak a központi költségvetésben juttatott keretösszeg (a dologi kiadásokra fordítható pénz például mintegy egymilliárd forinttal kevesebb, mint tavaly).

Ennek az lett a következménye, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, Kökényesi Antal alig 2 hónapja kiadott intézkedésében szigorú takarékosságra intette az egész intézményrendszert.

Ezek az intézkedések a börtönszemélyzetet és a fogvatartottakat is egyaránt érintik. A megszorítások a „börtönélet” minden területét érinti, legnagyobb mértékben persze a dologi kiadásokat.

Az országos parancsnok döntése értelmében az intézményekben a jövőben fokozottan kell takarékoskodni kell a meleg vízzel, az árammal és a tévé-használattal is. Új eszközök beszerzése csak indokolt esetben lehetséges, sőt, a százezer forintnál drágább eszközök vásárlásához egyenesen a legfelső szint, azaz az országos parancsnok engedélyére van szükség.

Az országos parancsnok intézkedésében olyan részletekbe menő dolgokat is megemlített, mint például a nyomtatáshoz használt papírral való takarékoskodás. (A parancsnok még azt is előírta, hogy a szervezeti egységek a készített anyagok tartalmi részénél Times New Roman betűtípust, 12-es betűnagyságot alkalmazzanak, a felesleges kiemelések mellőzésével.)

A személyi juttatások sem maradtak ki a körből: a dolgozók közlekedési költségtérítését és a részükre folyósított albérleti hozzájárulásokat is felül kell vizsgálni minden egyes esetben.

A már hatályos intézkedéseken kívül a jövőben várható még a különböző – használaton kívüli – ingatlanok értékesítése és az élelmezési gyakorlat felülvizsgálata is.



Be is kell zárni börtönöket?

A túlzsúfoltság enyhítését jelenleg nem tudják újabb börtönök építésével megoldani, de a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint jelenleg is működik az ún. telítettség-kiegyenlítő program. Ennek keretében az előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottakat bírói engedéllyel átszállítják a jellemzően zsúfolt megyei intézményekből a kevésbé telített börtönökbe.

A túlzsúfoltság várhatóan a jövőben sem fog csökkeni, sőt! A múlt héten az egyik napilap nyilvánosságra hozott egy belső BVOP-s munkaanyagot, amelyben többek között szerepel, hogy több börtönt is bezárnának a közeljövőben.

Összesen öt büntetés-végrehajtási intézetről van szó: a solti, a nagyfai, a zalaegerszegi, a nyíregyházi mellett bezárnák a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú objektumát, azaz a Gyorskocsi utcai börtönt is.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium megerősítette a munkaanyag létét, de a hangsúlyozták, hogy mindez még nem eldöntött tény, csupán újabb takarékossági javaslat.

A bezárásokkal nemcsak az amúgy is 120 százalékos zsúfoltság növekedne a börtönökben, hanem a megmaradt börtönök olyan nagy létszámmal és olyan zsúfoltan működnének, hogy az komoly próbatétel elé állítaná a börtönszemélyzetet is. Egyrészt az egyes bűntársi csoportok elkülönítése, másrészt az emberi jogok biztosítása (elsősorban a humánus elhelyezéshez való jog) ütközne hatalmas nehézségekbe.

A költséghatékonysággal és a racionálisabb működéssel indokolt intézkedések tehát az egész magyar büntetés-végrehajtási intézményrendszert működőképességének határára taszíthatják. A takarékosság miatt bevezetett szabályok megnehezíthetik a büntetés-végrehajtási dolgozók mindennapi munkáját és további feszültségeket okozhatnak az elítéltek között is.

Az természetes, hogy az államnak minden területen vissza kell fognia a kiadásokat, viszont ennek is van egy határa. A kérdés csak az, hogy a jelenlegi döntésekkel átlépik-e ezt a határt vagy sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gabszee
2009. május 28. 14:05
Vissza kell a halálbüntetést!!!! aki már 3 szorra ül bent valósznű hogy meg fog változni?? FRANCOKAT!!
A romákkal van tele az is akárcsak az ország, és miért??
mert ott napi 3 szor esznek melegen vannak SŐT neteznek és havonta egyszer eljárnak szórakozni...
Ezt hány magyar engedheti meg magának a mostani helyzetben??? és még mindig bűnözőkről van szó!!!!
p-Aga
2009. május 20. 21:10
BÜNTETŐTÁBOROK LÉTREHOZÁSA!
Mielőtt néhány álliberális "emberi"jog védő fanyalogna, íme az indokaim:
- Ha ezt a demokrácia védangyala az USA megengedheti, mi miért nem?
- Nem politikai, hanem köztörvényes bűnözők fogolytábora lenne.
- Végre tisztázni kéne: a tisztességes állampolgárok közbiztonsághoz való joga miért nem fontosabb?
- Azt mondják a súlyos büntetésnek nincs visszatartó ereje. Az eddigi kormányok milyen eredményt tudnak felhozni a a bűnözés visszaszorításáról?
- Nonszensz, hogy egy tróger bűnöző ellátása többe kerül az adófizetőknek mint pl egy tisztességes nyugdíjas.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását