2024. május 19. - Ivó, Milán

Még nincs döntés a foglyok befogadásáról

Nem született még döntés Magyarországon a guantánamói foglyok befogadásáról, mivel még konkrét ajánlatot sem tett az Egyesült Államok - mondta a külügyi szóvivő kedden az MTI-nek.
2009. május 19. kedd 21:20 - HírExtra
"A befogadásról nem született még döntés, de folyamatosan konzultálunk az amerikai féllel. Több alkalommal leszögeztük, hogy támogatjuk a fogolytábor felszámolását célzó amerikai döntést" - mondta Mátrai Zsuzsanna.

Magyarország nyitottan fogadja az amerikai javaslatot, ha az Egyesült Államok részéről konkrét megkeresés érkezik a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban. Konkrét javaslat azonban még nem érkezett, annak ellenére, hogy Magyarország folyamatosan kapcsolatban áll az amerikai féllel a kérdésben - tette hozzá.

Egy esetleges konkrét döntés előkészítéséhez pontos információkra van szüksége Magyarországnak az egyes személyeket illetően. A döntést csak széleskörű vizsgálatok, így nemzetbiztonsági elemzés után hozza meg a kormány - hangsúlyozta a szóvivő.
Magyarország esetében változatlanul egy-két ember befogadásáról lehet szó - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen státuszt kaphatnak Magyarországon a guantánamói foglyok, Mátrai Zsuzsanna azt mondta: több döntést meg kell még hozni ebben az ügyben, de a kérdésben nem a Külügyminisztérium az illetékes.

Az MTI azon kérdésére, hogy parlamenti konszenzus hiányában is a befogadás mellett dönthet-e a magyar kormány, a szóvivő kiemelte: a magyar kormány arra törekszik, hogy a parlamenti pártokkal konzultálva, velük együtt hozza meg a döntést.

Jeffrey D. Levine amerikai ideiglenes ügyvivő az MTI kérdésére ezt megelőzően arról beszélt, hogy az év végéig megérkezhetnek Magyarországra az egykori guantánamói foglyok, ha a magyar kormány is beleegyezik a befogadásba. Az Egyesült Államok egyenként 3-4 ember befogadásáról tárgyal a szövetséges országokkal - tette hozzá.

A diplomata kiemelte: az amerikai és a magyar fél megegyezett abban, hogy az Egyesült Államok információkat szolgáltat a befogadásra váró foglyokról a magyar kormány számára. A foglyok megérkezése előtt lehetőséget biztosítanak majd a magyar félnek, hogy Guantánamón személyesen is találkozzanak a fogvatartottakkal - tette hozzá.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen státuszt kapnak majd a foglyok. Az biztos, hogy az ENSZ álláspontja és a nemzetközi jog szerint nem minősülnek menekültnek, így bevándorlóként érkezhetnek Európába - mondta Jeffrey D. Levine.

Az MTI azon kérdésére, hogy az amerikai fél számol-e azzal, hogy a magyar kormány visszalép a foglyok befogadásától, ha nem lesz parlamenti egység a kérdésben, Jeffrey D. Levine azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy az ellenzéknek vannak kétségei, épp ezért készek arra, hogy valamennyi parlamenti párttal egyeztessenek a kérdésben. Az amerikai fél azt szeretné, ha teljes konszenzus lenne az ügyben a pártok között, mert nem szeretnék, ha a belpolitikai csatározások áldozatává válna a kérdés - tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.

Guantánamón jelenleg mintegy 250 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

blaci62
2009. május 19. 21:46
Magyarországra egyet sem az ottani foglyokból! A "nagy híres amerika" összegyűjtött jó pár embert-köztük teljesen ártatlanokat is- akiket a bánásmóddal sikerült a nyugati kultúra ellen hangolnia. Most meg szabadulna tőlük. Hát NEM! A politikusainknak is ezt KELL képviselniük!Adjon nekik Amerika helyet!!Elég nagy ország az.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását