2024. május 18. - Erik, Alexandra

A pedagógusoknak megint nem tetszik

A rendszerváltozás előtti időszakra való visszalépés lenne és csökkentené a lehetőségeket a nyolc évfolyamos gimnáziumok megszüntetése - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kedden az MTI-nek.
2009. május 19. kedd 21:49 - HírExtra
Kerpen Gábor a közoktatási törvény szabad demokrata képviselők által indítványozott módosítása kapcsán közölte azt is, hogy a javaslatról pénteken tárgyalnak, akkor alakítják ki álláspontjukat. Azt ugyanakkor előzetesen jelezte: érthetetlennek tartja, hogy egy liberális politikus terjeszt be ilyen, az iskolák szűkítését célzó javaslatot.

A Sándor Klára és Magyar Bálint által jegyzett törvényjavaslat szerint jelenlegi formájukban megszűnnének a nyolcosztályos gimnáziumok: a 2010-2011-es tanévtől át kellene szervezniük tevékenységüket, és bővülne a nem szakrendszerű oktatás eddigi rendszere a többcélú oktatási intézményekben.

A javaslat előírja, hogy az első-hatodik évfolyamon nem szakrendszerű oktatást kell szervezni, amennyiben a többcélú intézmények az általános iskolai feladatok mellett ellátják a gimnáziumi, a szakközépiskolai, illetve a szakiskolai feladatok bármelyikét.

A PDSZ elnöke a kezdeményezés kapcsán az MTI-nek azt mondta: ezek szerint nem választhatna a tantestület és a szülő, hogy a gyerekek inkább a tananyagban haladjanak előre, vagy képességfejlesztés legyen ötödik-hatodik osztályban.

Kerpen Gábor szakmailag nonszensznek nevezte, hogy a képességfejlesztés tantárgyi struktúra nélkül történjen. Ez azt jelentené, hogy az alsó tagozatot kiterjesztik hat éve - mondta, hozzátéve: a tervezet a pedagógusokat vagy többletmunkára kötelezné, vagy akár újabb elbocsátásoktól is tarthatnának.

Véleménye szerint fel kellene mérni a nem szakrendszerű oktatás eddig hatásait, s annak ismeretében dönteni - ha szükséges - az esetleges változtatásokról. Azt is meg kellene nézni, hogy milyen a többcélú intézmények területi megoszlása, a nyugat-európai tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy nem váltak be a szegregáció ellen - közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a diákoknak hétvégére ne lehessen házi feladatot adni, emlékeztetett arra: 2003-ban a tanulók kötelező órái csökkentek, majd 2003 és 2008 között az iskolán kívüli nevelés forrásai apadtak el olyan mértékben, hogy ezek a foglalkozások gyakorlatilag megszűntek. Most már otthon sem lehetne a tanár utasításai alapján felkészülni? - tette fel a kérdést Kerpen Gábor.

A törvénymódosítás a szakszervezeti vezető szerint abba az irányba hat, hogy a tudás elsajátításának lehetőségeit csökkentsék.

A javaslatot elutasította a Fidesz is. Sió László a párt oktatáspolitikusa azt mondta: az MSZP és az SZDSZ "kapuzárási pánikban szenved", s kitört rajtuk a törvényalkotási düh, ami azonban jogbizonytalanságot eredményez az oktatásban. Hetente változó jogszabályok mellett nem lehet a közoktatási és felsőoktatási intézményeket biztonságosan működtetni - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását