2024. május 6. - Ivett, Frida

A távfűtés győri sikere

Győrben 15-20 százalékkal alacsonyabb a távfűtés fogyasztói ára, mint a hasonló rendszerű gázfűtéses társasházakban a fűtési költség - tájékoztatta H. Szováti Miklós, a Győr Megyei Jogú Önkormányzat tulajdonában lévő Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.
2009. május 17. vasárnap 13:48 - HírExtra
A társaságnak saját tulajdonú kapcsolt, áramot- és hőt termelő gázmotoros erőműve van, ami egész évben működik. A 18 megawatt áram- és 17,5 megawatt hőteljesítményű gázmotoros erőmű hatásfoka meghaladja a 85 százalékot. Az alaptevékenység, a városi távhőellátás hőforrásai a fűtőolajjal és gázzal üzemeltethető forróvíz-kazánok. Ezek összesen 348 megawatt hőteljesítményt jelentenek, ellátnak 24 ezer lakást és ezer egyéb fogyasztót.

Ehhez társul a kapcsolt termelést végző gázmotoros kiserőmű 17,5 megawatt hőteljesítménye. Az áramtermeléssel együtt ebben az erőműben előállított hő biztosítja Győr nyári melegvíz-ellátását. Ezt az évi mintegy 450 ezer gigajoule hőmennyiséget tudja a Győrhő nagyon kedvező áron átadni a távhőszolgáltatásba - magyarázta H. Szováti Miklós. Hozzátette: a cég ezzel együtt évente mintegy 1,3-1,4 millió gigajoule hőmennyiséget ad el.
 
A Győrhő 2006 júliusa óta a szabadpiacon szerzi be a földgázt. Az évi 70-80 millió köbméter gázt az Emfesz szállítja a cégnek. H. Szováti Miklós hangsúlyozta, hogy az ellátás jelenleg is folyamatos, és az volt a januári "gázkrízis" idején is. A földgáz ára olcsóbb a szabályozott piaci árnál, de a mértéke üzleti titok - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató. A kedvező tüzelőanyag-felhasználás mellett a kapcsolt energiatermelés előnye a kevesebb károsanyag-kibocsátás, ami a szén-dioxid kvóta felhasználása szempontjából jelenthet előnyt.
 
A Győrhő ügyvezetője kiemelte, hogy Győrben nincs napirenden, hogy lakóközösségek leválnának a távfűtésről éppen a kedvező költségek és az elszámolás módja miatt. A győri lakásokban a fűtési idényben nappal 21-22 fokot biztosítanak, éjszaka viszont - a külső hőmérséklet függvényében - az észszerűség határáig csökkentik a rendszerbe táplált hő mennyiséget. A távhőtermelő és -szolgáltató társaság a 2008. évi nyereségből 1,5 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosának, a győri önkormányzatnak.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

panelbalek
2009. május 17. 14:15
panelbalek
2009. május 17. 14:14
Itt a fővárosban is kapcsolt energiatermelésűek a távfűtést adó erőművek. Tehát a hulladékhő ilyen drága nekünk. Ennek az az oka, hogy a Főváros évekkel ezelőtt eladta a Főtáv fűtőműveit, az ma francia tulajdonban van. Ők alakították át őket áramtermelőkké, aminek költségét -mivel az áram árában nem tudják érvényesíteni-, a távfűtéssel megvertekkel fizettet meg.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását