2024. április 27. - Zita

Megint kevesebben jöttek

A kereskedelmi szálláshelyeken 2006-ban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
2007. február 6. kedd 09:43 - Hírextra

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5 százalékkal nőtt, miközben a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 6 százalékos volt. A szállodák 2006-ban átlagosan 47,5 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami alig maradt el a 2005-ben elért 48,1 százalékos foglaltságtól. Az elmúlt évben 3,2 millió külföldi vendég 9,8 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek száma 6, a vendégéjszakáké 9 százalékkal csökkent 2005-höz képest.

A visszaesés - január kivételével - az év minden hónapjára jellemző volt, különböző mértékben.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 11 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005-ben. Az ország számára a legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Hollandiából, Olaszországból és Nagy-Britanniából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak száma 13-17 százalékkal csökkent, az Ausztriából érkezők vendégéjszakáinál a mérséklődés 3 százalék volt. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai 5, az Ukrajnából és az Oroszországból érkező vendégek 14, illetve 30 százalékkal több éjszakát töltöttek a szálláshelyeken a 2005. évhez képest.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek 3,7 millió belföldi vendéget és 9,2 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma 3 százalékkal haladta meg az előző évi adatokat. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 228 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2006-ban, ez folyó áron 5 százalékos növekedés.

A szállásdíj bevétel - amelyből az összes bevétel több mint fele származott - 13 százalékkal növekedett a vizsgált évben. A folyó áras pénzügyi mutatók értékelésénél figyelembe kell venni, hogy az euró árfolyama 2005-ben 241 és 256 forint, 2006-ban 250 és 283 forint között ingadozott, és csak a két vizsgált év decemberében egyezett meg megközelítőleg.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások vizsgált évre számított árindexe 5 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a vendéglátásban 5, a szálláshely-szolgáltatás területén 6 százalékos áremelkedést mértek.

A KSH adatai szerint 2006. december 31-én 1.841 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 686 szálloda, 842 panzió és 313 egyéb szálláshely - turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping - üzemelt az országban. A működő szállodák száma 6-tal, a panziók száma 65-tel csökkent a 2005 decemberében működő egységek számához képest. A szállodák, az üdülőházak és az ifjúsági szállások szobakapacitása nőtt, a többi szállástípusé csökkent. A szobakapacitás a szállodákon belül a négycsillagos, illetve a wellness házakban gyarapodott jelentősen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását