2024. május 18. - Erik, Alexandra

MDF: Sólyom jelöljön új főbírót!

Az MDF arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy minél hamarabb nevezzen meg új jelöltet a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára - közölte Dávid Ibolya pártelnök pénteken az MTI-vel.
2009. május 15. péntek 13:54 - HírExtra
A MDF elnöke szerint tarthatatlan, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak lassan egy éve, pontosan 326 napja nincs elnöke, és ezért fejetlenség uralkodik a magyar igazságszolgáltatásban, egyre nő a jogbizonytalanság és a bíróságokkal szembeni bizalmatlanság.

Az Orbán-kormány egykori igazságügy-minisztere úgy véli, hogy a bíróságok működése jelenleg átláthatatlan, ezért nem tudják hatékonyan ellátni feladataikat, így egyértelmű, hogy új vezetőre van szükség, aki garantálni tudja a szükséges reformok véghezvitelét.

Dávid Ibolya ezért az MDF nevében arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy ígéretéhez híven minél hamarabb nevezzen meg a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára egy új jelöltet.

A pártelnök idézi a Transparency International megállapításait, amelyek szerint a demokratikus intézményrendszer működőképességét veszélyezteti, ha Magyarország továbbra is főbíró nélkül működik.

A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt.

Azóta két személyt jelölt összesen három alkalommal az államfő. Először Baka Andrást, a strasbourgi Európai Jogok Emberi Bíróságának korábbi magyar bíráját, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást.

Ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

A Magyar Nemzet múlt héten írt arról, hogy Sólyom László várhatóan ismét Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére, azonban Kumin Ferenc a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője azt mondta, hogy az államfő még nem döntött a főbírójelölt személyéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását