2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar Bálint űrt érez

Magyar Bálint liberális politikus szerint az elitellenesség a szélsőjobbot hízlalja, a két nagy populista tömb között pedig üres a polgári közép helye, ugyanakkor kiemeli, hogy az SZDSZ és az MDF közötti együttműködésnek elvileg nem maradt akadálya.
2009. május 15. péntek 18:05 - HírExtra
A lap Vélemény rovatában megjelent írásában az ellenzéki politikus kiemeli: az elmúlt évtizedben a magyar választók kiábrándultak a politikai elitből. Az állampolgárok 40 százaléka nem tud pártot választani, s miközben az elitellenesség a szélsőjobbot hízlalja, a két nagy populista tömb között üres a polgári közép helye - teszi hozzá.
Véleménye szerint ha van erő, amely már rövid távon is megakadályozhatja egy kétpárti struktúra bebetonozódását vagy a 2 + 1 parlament létrejöttét, akkor az a potenciális polgári középerők összefogásából jöhet létre.

Magyar Bálint szerint a racionális diskurzus kultúráján alapuló parlamenten kívüli elitmegújító igény találkozhatott volna egy parlamenten belüli MDF-SZDSZ együttműködéssel és nyitottsággal. Ehhez azonban hozzáteszi azt is, hogy egy ilyen együttműködésnek komoly korlátai vannak, például a múlt és a jelen, ugyanis a két rendszerváltó párt a kilencvenes évek politikai küzdelmeiben egyaránt adott és kapott sebeket.

Az MDF és az SZDSZ politikája azonban egyelőre csak túlélési taktikákról és nem egy reménybeli polgári közép e pártokon is túlnyúló stratégiájáról szól - hangsúlyozza a politikus.

Felhívja a figyelmet arra: "az MDF, miközben kormánybiztosokból próbál a frakcióalapításhoz tagokat toborozni, álellenzéki magatartással sodródik a jobboldal felé, az SZDSZ pedig konstruktív ellenzékként csúszik az MSZP irányába".

Hozzáteszi: mióta az MDF alkalomszerűen a radikális reformok politikája mellett dönt, a két párt közötti együttműködésnek elvileg nem maradt akadálya.

Mégis, a kampányoló konzervatívok nem a halogatásért felelős MSZP-t, vagy a reformokról beszélni sem hajlandó Fideszt, hanem az SZDSZ-t támadják módszeresen, az meg persze visszalő - fogalmaz. Magyar Bálint szerint "az egyik párt azt hiszi, hogy a liberálisok +ikonját+ hódította el, és nem gondol bele, hogy saját szavazói a szerzeményt esetleg csak idegen +totemállatnak+ nézik". "És miközben a bonsai gigászok pitiáner küzdelmében mindkét párt könnyen elsüllyedhet", veszni látszik a polgári közép, ezért pedig egyaránt felelős lesz az SZDSZ és az MDF is - írja.

A liberális politikus úgy látja: e kihívás szemszögéből szinte érdektelen, hogy a június 7-i választáson az SZDSZ és az MDF bejuttat-e 1-1 képviselőt az Európai Parlamentbe. Véleménye szerint mindkét rendszerváltó kispártnak tudnia kell: egymagában továbbra is képtelen lesz a polgári középerők megerősödésének katalizátorává válni.

Mint írja, a válság esélyt nyújt arra, hogy megérlelje a polgári középerők összefogását.
A formális logika szabályai és a programok tartalma szerint az SZDSZ és az MDF többé nem beszélhetne el egymás mellett - jelenti ki Magyar Bálint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását