2024. június 10. - Margit, Gréta

Az SZDSZ a vidéki szavazók bizalmára szorul?

Az SZDSZ-nek eddig is szüksége volt, de ma még inkább szüksége van a vidéki liberálisokra és azok eszméire, ha sikeresen akar a választásokon szerepelni - mondta a párt vidékpolitikai konferenciáját követő sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán.
2009. május 15. péntek 16:15 - HírExtra
A szabad demokraták vidékpolitikai kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, hogy az első és mindeddig utolsó vidékpolitikai konferenciát 15 évvel ezelőtt tartották és nagyon régen nem hallgatták meg, milyen a vidéki liberalizmus. Hozzátette: kiderült, hogy az elmúlt néhány év nem túl sikeres liberális politikájának köszönhetően az SZDSZ-ben újra van igény arra, hogy meghallgassák, mit mond a vidék.

Emlékeztetett Fodor Gábor pártelnöknek a konferenciát megnyitó beszédében elhangzottakra, amelyek szerint ma a liberális politika szolgálja leginkább a vidék felemelkedését.

A konferencián felszólaló előadóktól idézve azt mondta, Magyarországon nem jött létre az önrendelkezésnek és az állami hatalomnak a decentralizációt jelentő szintje, mert azt alulról nem sikerült felépíteni, felülről pedig lebontani. Úgy fogalmazott, jelenleg három középszint van, a kistérség, a megye és a régió, de ezek közül egyik sem tudja betölteni funkcióját. Megjegyezte, ez a liberális önkormányzatiság húsz évének súlyos kritikája.

Az elhangzottakat értékelve azt mondta, hogy a plenáris előadások anyagából összefoglalót készítenek és ezek alapján őszre programszerűen próbálnak javaslatot tenni arra, hogy az SZDSZ politikájában az elmúlt időszakban hol történt politikai stílustévesztés és mely elemeken kell javítani. Hozzátette, ez egyértelműen irányváltást kell hogy jelentsen a szabad demokraták politikájában.

A sajtótájékoztatón részt vett Ignácz József, az SZDSZ európai parlamenti (EP) listájának negyedik helyezettje, aki azt mondta, hogy a párt "eddig elrejtette" vidékpolitikáját és olyan ügyeket próbáltak képviselni, amely nem feltétlenül jelentette a párt vidéki megjelenítését.

Közölte, hogy a vidékpolitika alatt nem csak a mezőgazdaságot kell érteni, hiszen ide tartoznak a különböző képzések, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések is. Megjegyezte, a mezőgazdaság mindezek mellett húzóágazat lehet, hiszen a jó minőségű élelmiszer alapanyagok megtermelésének és feldolgozásának Magyarországon hagyományai vannak.

A jelölt úgy fogalmazott, ha a szabad demokraták nem foglalkoznak a vidékkel, akkor onnan eltűnik a liberális eszme, a kis falvakban megjelenik a szélsőjobb, gyorsul a leszakadás és azokon a településeken is meg fog szűnni a béke, ahol a különböző népcsoportok eddig képesek voltak együtt élni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását