2024. május 21. - Konstantin

Az ellenzéki vezér szabadon engedését követeli a nyugat

Az ENSZ, az Európai Unió és több nyugati ország élesen elítélte csütörtökön Aung Szan Szú Kji, a legismertebb minamari ellenzéki vezető bíróság elé állítását, és a Nobel-békedíjas politikus azonnali szabadon engedését követelte az ázsiai országot irányító katonai juntától.
2009. május 15. péntek 08:06 - HírExtra
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte: mélyen nyugtalanítja, hogy a mianmari hatóságok "alaptalan vádakkal" ismét eljárást indítanak Szú Kji ellen. Szerinte a junta ürügyet keres arra, hogy további igazságtalan korlátozásokkal sújtsa a Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű ellenzéki párt vezetőjét.

Az Európai Unió mianmari különmegbízottja szintén alaptalannak nevezte a Szú Kji ellen felhozott vádakat. Piero Fassino hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek minden lehetséges módon nyomást kell gyakorolnia az ellenzéki politikus, illetve a Mianmarban politikai okokból bebörtönzött további 2 ezer fogoly szabadsága érdekében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is aggodalmának adott hangot a felhozott vádakkal kapcsolatban, és arra intette az egykori Burma kormányát, hogy ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek veszélybe sodorhatják a nemzeti megbékélést az országban.

Kanada szintén elítélte Szú Kji perbe fogását, és a politikus azonnali szabadon bocsátását, illetve megfelelő orvosi ellátását követelte a mianmari hatóságoktól.

Aung Szan Szú Kji az elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött. A 63 éves politikus legutóbb kiszabott házi őrizetének időtartama kevesebb mint két hét múlva járt volna le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását