2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szabó Máté ismét bukott

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának beszámolóját szerdai ülésén az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága.
2009. május 13. szerda 16:05 - HírExtra
A beszámolóra a Fidesz és KDNP képviselői igennel szavaztak, míg a szocialista képviselők nemmel, illetve tartózkodtak.

A helyenként személyeskedéstől sem mentes vita során a kormánypárti képviselők azt rótták fel a biztosnak, hogy jelentésében olyan mondat szerepel, amely szerint az egypárti kormánytól féltené a demokráciát. Szabó Zoltán (MSZP) szerint direkt politikai véleményt fogalmazott meg az ombudsman.

Ez nem elfogadható, súlyos arány- és szereptévesztés - mondta.Szabó Máté kifejtette: az adott évben az emberi jogok szempontjából releváns kérdésekre kívánta felhívni a figyelmet. Úgy gondolta, ha a kormány szerkezete változik, az a politikai keretfeltételeken is változtat, s ez az emberi jogok szempontjából nem mindegy.

Az ombudsman hozzátette: egy kormány politikai összetétele önmagában sehol sem magyarázza, hogy az emberi jogok jobban vagy kevésbé sérülnek.

Hangsúlyozta, ő nem kijelentést tett, hanem kérdezett, s a kifogásolt mondat úgy kezdődik: "elgondolkodtató". Mint mondta, úgy gondolja, kérdezni szabad.

Szólt arról is, hogy az emberi jogok nem jobb- és baloldalt vannak, hanem elöl.
Az országgyűlési biztos beszámolójában ezt megelőzően elmondta, tavaly a hivatalhoz érkezett panaszok száma mintegy 10 százalékkal nőtt, s ilyen arányban emelkedtek az oktatási és gyermekvédelem területéről benyújtott kifogások is.

Új panasztípusként említette a felsőoktatási intézményekben a diploma feltételéül szabott nyelvvizsga kérdését.

A folyamatban lévő ügyek közül a gyermekjogi projektet emelte ki, megjegyezve: ebben és más kérdésekben is szorosan együttműködik Aáry Tamás Lajos oktatási biztossal.
Az ombudsman egyetértett azzal a képviselői felvetéssel, hogy a gyermekjogok sokszor "nem jönnek át" a nyilvánosságon, szerinte ez alól kivételt a sok embert érintő esetek jelentenek.

Az iskolai erőszakról azt mondta, hogy az erőszakosságnak vannak új formái, változik annak mértéke és e téren a felnőtt társdalom az, amely mintákat ad és sokat tehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását