2024. május 21. - Konstantin

Nyolc pártlistára voksolhatunk

Jogerőssé vált, hogy nyolc pártlistára lehet voksolni a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson.
2009. május 13. szerda 18:22 - HírExtra
Szerdán délután 4 órakor letelt az Országos Választási Bizottság (OVB) lista-nyilvántartásba vételi határozataival szemben fennálló jogorvoslati határidő, a Legfelsőbb Bíróság szerint egyetlen felülvizsgálati kérelem sem volt alapos, így jogerőssé vált, hogy nyolc pártlistára lehet voksolni az EP-választáson.

Az Országos Választási Bizottság már korábban nyilvántartásba vette a Jobbik és az MSZP listáját. Múlt pénteken két lista - az SZDSZ és az MDF - nyilvántartásba vételéről döntött a testület, vasárnap pedig nyilvántartásba vette a választásra a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MCF Roma Összefogás Párt, valamint a Fidesz-KDNP, illetve a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listáit.

A határozatokkal szembeni jogorvoslatra három nap állt rendelkezésre. A pénteki döntésekkel szembeni jogorvoslat határideje hétfő délután 4 órakor járt le, a vasárnapiakkal szembeni pedig szerdán 16 órakor.

Madarász Gabriella, az LB közigazgatási kollégiumának szóvivő bírája az MTI érdeklődésére szerda délután elmondta: az LB minden beadványt elbírált.
Az LB a beérkezett öt indítványt kedden és szerdán bírálta el. Kettő azért volt érdemi vizsgálatra alkalmatlan, mert a kérelmezők ügyvédi képviselet nélkül, személyesen jártak el, holott az ügyvédi képviselet kötelező lett volna.

Az egyik beadvány az SZDSZ listájának nyilvántartásba vételét támadta meg, arra hivatkozva, hogy a jelölőszervezet bejelentési okiratán nem szerepelt keltezés. A másik elutasított felülvizsgálati kérelemben a beadványozó azért kért jogorvoslatot, mert az OVB megtagadta a Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP) nyilvántartásba vételét.

Az OVB azért nem vette nyilvántartásba pénteken az MRPP listáját, mert a szervezet a szükséges 20 ezer érvényes ajánlás helyett mindössze 66, a pártot megnevező szelvényt adott le. (A párt 11 olyan cédulát is leadott, amelyen egy egyéni jelöltet támogattak, ám ez eleve érvénytelen, mert az EP-választáson csak pártokat lehet ajánlani.)

A harmadik beadvány szintén az SZDSZ listájának nyilvántartásba vételét támadta meg, ezt az LB érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mivel a jogorvoslatra rendelkezésre álló határidő után érkezett.

Szerdán két, szintén az SZDSZ listáját érintő beadványt tárgyalt az LB. Az egyik beadványozó azt kifogásolta: az SZDSZ szándékának bejelentésekor, hogy indul a választáson, az L1 nyomtatványt dátumozás nélkül adta le.

Az LB végzésében úgy fogalmazott: "Az irat keltezése önmagában a kiállítás időpontját hivatott igazolni. A jelölés törvényessége, megfelelősége szempontjából azonban nem a nyomtatvány kiállításának, hanem a benyújtásának van relevanciája". Az SZDSZ a listát határidőben, az ajánlószelvények átadásával bejelentette, amelyet az OVB erről kiállított igazolása hitelt érdemlően bizonyít. Az LB ezért helybenhagyta az OVB határozatát, amellyel nyilvántartásba vette az SZDSZ listáját.

A másik kérelmező felülvizsgálati kérelmében azt írta, a párt az L2 nyomtatványt nem látta el keltezéssel, és arra hivatkozott, hogy a nyomtatvány pontos kitöltése jogszabályi kötelezettség, annak elmulasztása az ügy érdemére kihatóan jogsértő.

Az LB megállapította, hogy a keltezés hiánya nem az L2, hanem az L1 nyomtatványra vonatkozott, tehát a kérelmező által megjelölt L2 nyomtatvány keltezéssel ellátott volt. A bíróság szerint "a bejelentéshez szükséges formanyomtatvány hiányossága - a keltezés hiánya - az érdemre ki nem ható hiányosság, ez okból a nyilvántartásba vételre irányuló kérelem nem utasítható vissza". Ezért a bíróság helybenhagyta az OVB határozatát.

Mivel további felülvizsgálati kérelem nem érkezett a bírósághoz, és letelt a jogorvoslati határidő, jogerőssé vált, hogy a június 7-ei EP-választáson tíz párt nyolc listájára lehet majd szavazni. Arról, hogy a jelölőszervezetek milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon, az OVB csütörtökön sorsolással dönt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 13. 18:31
A listat negyre kellene csokkenteni!Roma????????
Hol a f@szban elunk???????Ezzel az erovel lehetne
Sopronkohidai "nehezfiuk" partja is!
Szegyen!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását