2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Gráf szerint nyerő pozícióban az agrárium

Kihasználta Magyarország azokat a lehetőségeket, amelyeket az EU biztosított a magyar mezőgazdaság számára az uniós tagságot követően.
2009. május 13. szerda 18:15 - HírExtra
Az agrártárca irányítója kiemelte: Magyarország az uniós csatlakozás évében, azaz 2004-ben valamivel több mint 200 milliárd forintot fordíthatott a mezőgazdaság finanszírozására, idén pedig már ennek az összegnek több mint a kétszerese, vagyis 460 milliárd forint áll az ágazat rendelkezésére.

Gráf József jelentős előrelépésnek tartotta azt is, hogy az agrárszektor számára mintegy 1.300 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat korszerűsítésére, versenyképességének fokozására. A 2007-2013 közötti időszakban a magyar mezőgazdaság soha nem látott módon korszerűsödhet e forrásoknak köszönhetően. A szóban forgó támogatásból már több mint 400 milliárd forintot oda is ítéltek a gazdálkodóknak tevékenységük segítésére - hívta fel a figyelmet.

Az FVM első embere beszélt arról is, hogy tavaly a magyar mezőgazdaság exportja elérte az 5,7 milliárd eurót, az import pedig nem haladta meg a 3,8 milliárd eurót. Így a mezőgazdasági és élelmiszeripari cikkek kereskedelmének szaldója csaknem 2 milliárd eurós pozitívumot mutat. Nőtt az ágazat nyeresége is az elmúlt években: 25-30 milliárd forintról - a múlt évben - 74-76 milliárd forintra.

Gráf József beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztés szintén előtérbe került az Új Magyarország vidékfejlesztési programnak köszönhetően. E program III-as és IV-es tengelyének intézkedései nyomán a vidéki életkörülmények javulhatnak, az infrastruktúra korszerűsödhet, és megőrizhetők a vidéki életforma sajátosságai is.

A miniszter szólt arról is, hogy a magyar gazdálkodók számára még mindig terhet jelent, hogy a régi és az új tagállamok támogatási szintje még mindig nem egyenlő mértékű, az csak 2013-ig egyenlítődik ki.

Jelezte ugyanakkor: Magyarország számára továbbra is fontos, hogy 2013 után megmaradjon az EU Közös Agrárpolitikája (KAP) a jelenlegi finanszírozási feltételek mellett.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője ugyancsak arról beszélt, hogy fontos a KAP vívmányainak megtartása, továbbá az is, hogy a közös agrárpolitika jövőjéről a tagállamok már most elkezdjék az együttes gondolkodást.

A szocialista EP-honatya szerint a következő években az édesvíz és az élelmiszer ugyanolyan stratégiai cikké válik, mint jelenleg a kőolaj vagy a földgáz. Tabajdi Csaba kitért arra is: az uniós tagállamok közül Magyarország igen jó helyen áll az egy főre jutó agrártámogatások mértékében.

Ez egy főre vetítve 699,14 eurót tesz ki, és Magyarországot e tekintetben csak néhány fejlett gazdaságú uniós tagállam előzi meg.

Az EP-képviselő ugyancsak kitért arra, hogy az agráriumban a közvetlen kifizetések mértéke Magyarországon csak 60 százaléka a régi uniós tagállamok gazdálkodóinak juttatott támogatásnak. Beszélt arról is, hogy Magyarországon az elmúlt években az agrárium gondjai elsősorban az elhibázott rendszerváltó koncepcióból adódtak. Példaként említette, hogy a gazdálkodókat lényegében megfosztották a hazai feldolgozóipartól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 13. 18:22
"Magyar mezogazdasag"??? Mirol beszel ez a degeneralt,agyhalott,voros idiota!!!!!!Az mar
regen megszunt!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását