2024. április 19. - Emma

Izraeli békedal a döntőben

örökország, Izrael és Bosznia-Hercegovina is bejutott az Eurovíziós Dalverseny döntőjébe az első középdöntőből. A kedd esti moszkvai versenyen tizennyolc ország közül tízen jutottak tovább a szombati döntőbe.
2009. május 13. szerda 07:07 - HírExtra
A világ második legnagyobb arénájában, a moszkvai olimpia stadionban megrendezett első középdöntő indulói közül továbbjutott még Románia, Svédország, Finnország, Izland, Portugália, Málta és Örményország is.

A Törökországot képviselő Belgiumban élő énekesnő, Hadise szívdobbanásról szóló dalával jutott tovább. Izraelnek egy arab-izraeli duó békedala hozta meg a sikert. Bosznia-Hercegovina Regina nevű fiúcsapatával lett döntős. Svédországot egy operaénekes képviseli idén. A portugál induló pedig a hagyományokhoz híven saját anyanyelvén énekel. Népzenei elemeket vonultat fel az örmény testvérpár is. Romániát pedig egy román-macedón énekesnő juttatta a döntőbe.

Málta az "örök favorit" Chiarát küldte, aki már harmadjára vesz részt az Eurovíziós Dalversenyen. A finnek egy négy aranylemezes együttessel jutottak tovább. Izland is tapasztalt énekesnővel állt a színpadra, Yohannának tíz éves korában jelent meg először lemeze.

Ádok Zoli az MTI-nek azt mondta: a második elődöntő mezőnye sokkal erősebb lesz, mint a keddi volt, így kemény versenyre számít csütörtökön este.

A legnépszerűbb magyar eurovíziós rajongói oldal szerkesztője is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy könnyebb dolga lett volna a magyar versenyzőnek a keddi első középdöntőben, mint a csütörtöki másodikban lesz. Klész Imre szerint továbbra is elmondható, hogy Magyarország döntőesélyes.

A szerkesztő szerint a papírforma érvényesült, az előzetes várakozásoknak megfelelő eredmény született kedden.

Az Eurovíziós Dalversenyen résztvevő 42 ország előadói a tavalyihoz hasonlóan idén is először két középdöntőben állnak színpadra. Ádok Zoli a január végi sorsolás alapján csütörtökön, a második elődöntőben lép fel. A május 16-i döntőben a két elődöntő húsz legjobb produkciója mellett a házigazda oroszok, és a "Négy Nagy"-nak is nevezett ország jelöltje, a brit, a német, a spanyol és a francia versenyző szerepel majd.

Az első Eurovíziós Dalversenyt 1956-ban rendezték hét ország részvételével a svájci Luganóban. A versenyt a közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (European Broadcasting Union) szervezi. A győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az Abba, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, vagy a The Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és Dana International, nem is beszélve a svájci színekben induló Celine Dionról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását