2024. április 18. - Andrea, Ilma

Örökölhető a magas vérnyomás

A minden harmadik-negyedik felnőttet érintő magas vérnyomás hátterében új vizsgálatok tanúsága szerint bizonyos esetekben genetikai okok állnak, melyeket a jövőben gyógyszerek célzott alkalmazásával remélhetőleg az eddiginél is hatásosabban lehet majd kezelni.
2009. május 12. kedd 10:24 - HírExtra
Régi tapasztalat, hogy a magas vérnyomás bizonyos családokban halmozottan fordul elő. A vérnyomás kóros emelkedése különösen akkor gyakori, ha mind apai ágon, mind az anya családjában általános.

A genetika tudományának gyors fejlődése mind több betegséggel kapcsolatben igazolt olyan kóros génváltozatokat, melyek bizonyos betegségek megjelenésével függnek össze. Most két, nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy a gének bizonyos területein előfordulnak olyan eltérések, melyek a vérnyomás szabályozását torzítják.

A dezoxiribonukleinsav, a világszerte ismert betűszóval jelzett DNS elemeinek sorrendjét vizsgáló munkacsoportok 13 olyan génterületet találtak, melyeket korábban a vérnyomás szabályozásával még nem hoztak összefüggésbe. Mindkét kutatócsoport leírt öt olyan DNS részt, melyet a másik csapat nem fedezett fel, három génváltozatot viszont mind a két laboratóriumban megtaláltak.

Christopher Newton-Cheh, az egyik kutatócsoport vezetője hangsúlyozta, hogy ezeknek a DNS-területeknek az elkülönítése csupán az első lépés a magasvérnyomás-betegség megelőzésében és gyógyításában. További vizsgálatokat igényel az is, hogy egy-egy ilyen gén csak kis mértékben befolyásolja a vérnyomást. Egy-egy DNS-változat a szisztolés vérnyomást egy higanymilliméterrel, a diasztolés nyomást - a "per" értéket - talán fél egységgel változtatja meg.

"Tovább azonosítva a génváltozatokat, valószinűleg találunk olyan DNS-területeket is, amelyek nagyobb mértékben befolyásolják a vérnyomást" - mondta Daniel Levy, a másik munkacsoport vezetője. "Ezeknek a pontoknak a célzott kezelése hatékonyabbá teheti a betegség gyógyítását" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását