2024. május 17. - Paszkál

Európa legkövérebb nemzetei

A magyarok közvetlenül az élvonalban szerepelnek abban az uniós felmérésben, amely a tagállamok polgárainak elhízottsági adatait hasonlítja össze. Túlsúlyosak a magyarok - a férfiak bronzérmesek, a nők az ötödik helyen állnak a legfrissebb listán.
2007. február 21. szerda 10:25 - Hírextra

A felmérés szerint a magyar férfiak 19,7, a nőknek 18,1 százaléka túlsúlyos - írja az inforado.hu. A legrosszabb eredményt az Egyesült Királyság érte el: a kutatásból kiderült, hogy az angol férfiak 22,3 százaléka elhízott - ezzel az értékkel a lista második helyére kerültek. Őket csak a máltaiak előzik meg kövérségben, és a magyarok követik. A brit nők ezzel szemben már hivatalosan is Európa legkövérebbjei: 23 százalékuk kórosan elhízott. Utánuk a németek, majd a máltaiak következnek.

A magyarok a legkövérebbek

A Magyarországgal szomszédos államok közül csupán Szlovákia került be a tízes listára, de mindkét nem tekintetében jobban szerepeltek a magyaroknál. A szlovák férfiak csupán a kilencedik legelhízottabbak, ez a lakosság 13,5 százalékát jelenti. A nőknél valamivel rosszabb a helyzet: ők 15 százalékkal a tizedik legsúlyosabbak Európában.

Egy másik, Magyarországgal határos állam adatait is megemlíti a kutatás: a román férfiak érték el a legjobb eredményt az elhízottsági listán, hiszen csupán 7,7 százalékuk túlsúlyos.

Brit aggodalmak

A britekre egyébként alaposan ráijesztettek a felmérés készítői: a szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy hamarosan súlyos következményei lesznek annak, hogy a szigetország lakóinak jó része kórosan elhízott.

A túlsúly komoly egészségi problémákat okozhat: növeli a cukor-, szív- és rákbetegség kialakulásának, a stroke-nak, a depressziónak, terméketlenségnek az esélyét is.

 


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását