2024. június 16. - Jusztin

Mégsem lesz MDF-frakció?

Még nem dőlt el, tud-e frakciót alakítani a közeljövőben az MDF. Herényi Károly (független) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte, a frakcióalakítás kérdéséről legkorábban kedden tárgyalnak.
2009. május 11. hétfő 15:52 - HírExtra
Herényi Károly elmondta, a képviselők délelőtti ülésükön a frakcióalakításról azért nem tárgyaltak, mert egy haláleset miatt azon nem tudott mindenki megjelenni. (Az MTI úgy tudja, az egyik volt MDF-es képviselő közeli hozzátartozója hunyt el váratlanul.)

Herényi Károly jelezte: a kérdésről később, várhatóan kedden tárgyalnak. Mint mondta, akkor érdemes napirendre tűzni a frakcióalakítás ügyét, ha az ülésen mindenki ott van. Hozzátette: első körben MDF-es képviselőkkel tárgyalnak, és majd csak ezt követően másokkal.

Kérdésre válaszolva, Hock Zoltán és Katona Kálmán képviselőkre utalva a politikus azt mondta, szeretettel várják és hívják őket is a frakcióalakításra.

Megerősítette: a választmány határozata és az alapszabály szerint, aki bár megtehetné, ám nem vesz részt egy frakcióalakításban, azt egyszerűen törlik a párt tagjai közül.

Katona Kálmán nem sokkal a sajtótájékoztató után kérdésre cáfolta a törlés lehetőségét, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az idézett szabályozás a választások utáni frakcióalakításra vonatkozik. Ahová jelenleg öt MDF-es képviselő szándékozik belépni, azt én nem nevezném MDF-frakciónak - fűzte hozzá.

Közölte, azért nem kíván belépni a frakcióba, mert egyebek mellett "nem ízlése szerint való" a "jobbra-balra rugdosódás politikája". Jelezte: a jelenlegi helyzetben "ki kell gombolni a mellényt, aztán visszagombolási próbát kell tenni"; ha sikerül, még van valami esély.

Arra a kérdésre, végleges-e az a döntése, hogy nem lép be a frakcióba, úgy fogalmazott: "a politikában vannak döntések. Az, hogy mi a végleges, azt nem tudom".

Az MTI kérdésére Gyenesei István független képviselő, a Gyurcsány-kormány volt minisztere a frakcióalakítással összefüggésben azt közölte, ha megkeresik az ügyben, akkor nem zárkózik el a tárgyalás elől.

Közölte, "a jelenlegi helyzetben" egyelőre nem is ajánlkozott fel, és nem is kérték fel erre. Arról beszélt: jelenleg nincs olyan kényszerítő erő, sem pedig logika, ami arra késztetné, hogy a parlamentből hiányzó MDF-frakció létrehozásához belépésével hozzájáruljon.
Kitért arra is, ha egy év múlva megkeresik, nem fog elzárkózni az elől, hogy az MDF jelöltje legyen, ám "csak és kizárólag a Somogyért Egyesületet követően".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását