2024. május 7. - Gizella

Hormonnal a jobb párkapcsolatokért

Az oxitocin nevű kötődési hormon javíthat a párok kényes témákban való egyetértésén. Ezt a Zürichi Egyetem egy vizsgálata mutatta ki, amely során negyvenhét párnak kellett olyan témákról beszélgetniük, amelyekről ellentétes nézeteket vallottak.
2009. május 11. hétfő 14:49 - HírExtra
Amennyiben a beszélgetés előtt oxitocin hormont permeteztek orraikba, sokkal konstruktívabban zajlott a kommunikáció, mint a placebó bespriccelése után. Ezen kívül a résztvevők nyála kevesebb kortizolt - stresszhormont - tartalmazott, ami arra utal, hogy a kötődési hormon a stresszt is csökkentette a beszélgetés közben.

Oxitocint elsősorban az anyák szervezete állít elő nagyobb mennyiségben szülés és szoptatás közben, ami valószínűleg a gyermekhez fűződő érzelmi kötődést erősíti meg. Ezen kívül kellemesnek érzett testi érintkezés és szex közben is több jut ebből a hormonból a véráramba. Mivel az oxitocin csökkenti az ember más emberrel szembeni félelmét, pszichológusok azt vizsgálják, hogyan lehetne például szociális fóbiával rendelkező betegek terápiájába beiktatni.

Az oxitocin a betegek számára elérhetővé tenné a társas érintkezés előnyeit, és így segítené a kognitív viselkedésterápiát - írja a vizsgálat vezetője, Beate Ditzen a Current Psychiatry című szaklapban. Helyettesíteni azonban nem tudja a pszichoterápiát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását