2024. május 12. - Pongrác

Az energihatékonyság támogatása is a padlón?

Az elmúlt évek energiahatékonysági támogatásának elégtelenségéről és sikertelenségéről beszélt közös interpellációjában két fideszes képviselő hétfőn a parlamentben.
2009. május 11. hétfő 20:11 - HírExtra
Fülöp István (Fidesz) kiemelte: 2007-13 között energiahatékonysági támogatásokra több mint 100 milliárdot különítettek el. Csak a 2007-2008-as években 20-24 milliárdos kereteket biztosítottak és írtak ki pályázatokat.

Ezek alapján sokan azt hihetik, hogy ez egy sikertörténet, pedig tragédia - összegezte.
Mint mondta, 2008-ban csak néhány milliárdot lehetett lehívni a rossz feltételű pályázati kiírások miatt. A pénz amatőr módon a minisztériumban maradt, nem tudták felhasználni.

Kitért arra, hogy idén már egyetlen lakossági engergiatakarékossági pályázatot sem írtak ki.Utalt arra, hogy Magyarországon mintegy 1 millió 800 ezren laknak távfűtéses lakásban, birkózva a téli 30-40 ezer forintos számlákkal.

Azt kérdezte, miként lehetséges, hogy a 2008 januárjában beharangozott, energiahatékonyságot célzó panelplusz pályázatok jelentős részének elbírálása nem történt meg, s erre az évre nem írtak ki még pályázatot sem.

Oláh Lajos,. a szaktárca államtitkára válaszában azt mondta, a kormány a közelmúltban úgy döntött, a tárcák vizsgálják meg az e célra rendelkezésre álló pályázati forrásokat. Az újragondolást a válság tette szükségessé - jegyezte meg.

Kifejtette: a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásai továbbra is elérhetőek a hazai vállalkozások, intézmények, önkormányzatok számára. A 2007-es, 2008-as keretet valóban nem használták ki, de a megmaradt összeget a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség beépítette az idén induló energetikai pályázatokba. A 2009 és 2010-es években 24 milliárd forint áll rendelkezésre hatékonyabb energiafelhasználás segítésére.

Idén már öt kiírás volt, s az új konstrukció kiírásával kedvezőbb feltételek mellett a rendelkezésre álló keret eredményesebben lesz felhasználható.A lakossági energetikai korszerűsítéseket három program is támogatja - mondta az államtitkár, aki szólt arról is, hogy 2002 óta több mint 38 milliárddal járultak hozzá a távhővel kapcsolatos költségek csökkentéséhez

Az interpelláció másik jegyzője, László Tamás (Fidesz) a választ elutasította, a parlament viszont 183 igen, 177 nem szavazattal elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását