2024. május 5. - Györgyi

"Nem lehet segélyre életet alapozni"

A szociális törvény módosítását kezdeményezi a füzesabonyi önkormányzat annak érdekében, hogy közmunka feltételévé válhasson a szociális segélyek kifizetése - közölte kedden a város fideszes polgármestere.
2008. június 24. kedd 12:48 - Hírextra
A jelenlegi rendszer ugyanis rossz, nem ösztönöz munkavégzésre, súlyos társadalmi feszültségeket gerjeszt és a tartós munkanélküliek egy része véglegesen kiszorul a munkaerőpiacról - mondta sajtótájékoztatón Laminé Antal Éva.

Ebben a helyzetben azt javasolják, hogy a törvény módosításával, havonta, mintegy 15 nap közmunka végzéséhez köthessék az önkormányzatok a rendszeres szociális segély kifizetését. Vagyis 8 órányi munkavégzést, mintegy 3 ezer forint ellenében számolhatnának be a települések - tette hozzá az önkormányzati vezető.

A polgármester szerint az a kérdés, hogy munkára vagy segélyre építjük az ország jövőkét. Ugyanis nem tartható fenn, hogy sokan segélyre építik életstratégiájukat.

Ebben a helyzetben döntöttek úgy, hogy az önkormányzati törvényben meghatározott jogukkal élve felterjesztéssel élnek Szűcs Erika munkaügyi miniszterhez és elképzelésük támogatására felkérik Korózs Lajost, a tárca államtitkárát, aki Füzesabony országgyűlési képviselője is egyben. A felterjesztésben az is szerepel, hogy a segélyezettet kötelezze a jogszabály tanköteles gyermekének iskoláztatására.

A polgármester szerint a monoki példa elutasítása a nagypolitika részéről érthetetlen, hiszen utolsó erőforrásaitól fosztja meg a településeket. Pluszbevételtől fosztja meg a központi költségvetést is, hiszen a települések befizetnék a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterheket.
Példaként említette, hogy a 8400 lakosú Füzesabony évente, csaknem 100 millió forintot fizet ki segélyek formájában, miközben mindössze 22 millió forintot költhet közhasznú és közcélú munkások foglalkoztatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását