2024. május 17. - Paszkál

Az áfaemelés odatesz a lakásáraknak?

Az áfaemelés miatt emelkedő lakásárak miatt interpellálta a KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet a Pénzügyminisztérium államtitkárát.
2009. május 11. hétfő 16:52 - HírExtra
A kereszténydemokrata képviselő azt mondta: egy fiatal házaspár kereste meg levélben azzal, hogy már lefoglalóztak egy újépítésű lakást, azonban a most várható áfaemelés miatt 700 ezer forinttal akarja emelni építtető az árat.

Az ellenzéki politikus a levélre hivatkozva azt kérdezte, hogy az áfaemelés során miért nem veszik figyelembe a folyamatban lévő lakásvásárlásokat.Szerinte ez az ügy is azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök vezetésével a szocialista-szabaddemokrata válságkezelés tömegesen szedi újabb áldozatait.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár válaszában azt mondta: egyetért azzal, hogy sokak számára komoly gondot jelent az áfaemelés, de azt is látni kell, hogy egy adóátrendezésben vannak kedvező és kedvezőtlen elemek is.

Hangsúlyozta, hogy nem lehet olyan törvényt bevezetni, amely nem egyszerre változtatja meg az egyes termékek áfakulcsát, hanem például a lakásokra csak később vonatkozik.
Katona Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy az említett fiatal házaspár személyi jövedelemadója ugyanakkor már január 1-től visszamenőleg csökkeni fog, 2010-től pedig még nagyobb szja-csökkentésre van kilátás.

Az államtitkár szerint világgazdaság kényszerei miatt emelik az áfát, ha nem emelnék, akkor nem tudnák csökkenteni a személyi jövedelemadót és államháztartás egyensúlya is felborulhatna.Lanczendorfer Erzsébet nem fogadta el a választ, az Országgyűlés többsége azonban 196 igen 160 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását