2024. április 19. - Emma

A kormány tojik a baromfiágazatra?

A baromfiágazat összeomlásának megelőzéséért tett kormányzati kérdésekre volt kíváncsi Turi-Kovács Béla (Fidesz) hétfőn a parlamentben.
2009. május 11. hétfő 17:23 - HírExtra
Turi-Kovács Béla (Fidesz) a baromfiágazat összeomlásának megelőzésére volt kíváncsi a kormányfőnek címzett interpellációjában.Utalt arra, hogy az unió vonatkozó rendelete alapján 2010-től csak olyan baromfi forgalmazható, amelyben egyáltalán nincs szalmonella-vírus.

Ez Magyarországon a teljes ágazat összeomlásával fenyeget.Hozzátette: a szalmonella mentesítésre vonatkozó rendeletek 2003 óta ismertek, de a kormány nem tett semmit.

Álláspontja szerint csak úgy maradhat talpon az ágazat, ha több tízmilliárdos azonnali segítséget kapnak, hiszen szükség van egyebek között 3100 épület rekonstrukciójára, és a kivágásra kerülő állomány pótlására.

Hajlandó-e a kormány megadni a szükséges segítséget az életben maradáshoz? - tette fel a kérdést.Gőgös Zoltán a szaktárca államtitkára válaszában azt mondta, hogy sem siránkozni, sem ígérgetni nem szoktak, teszik a dolgukat.

Az agrártárca kiemelten kezeli az állattenyésztést, s ezen belül a baromfitartást.
Tavaly a betegségek leküzdéséhez szükséges pénzügyi eszközöket biztosították, s a támogatások idén is igényelhetők lesznek.

Felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi támogatási összeget nem vették teljesen igénybe az érintettek, így nem lehet forráshiányról beszélni.Megemlítette azt is, hogy különböző kedvezményes kamatozású hitelprogramokkal segítik a vállalkozók helyzetét, s az Új Magyarország vidékfejlesztési program prioritása az állattenyésztés fejlesztése.

Mint mondta lehetőség van az állattartótelepek korszerűsítésére, új férőhelyek létesítésére, s e célra már mintegy 100 milliárdot fizettek ki.A baromfiágazat további sorsa nincs veszélyben, az ágazat fenntartható és hosszú távon működtethető - összegezte.A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 199 igen és 162 nem szavazattal viszont elfogadta azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását