2024. május 18. - Erik, Alexandra

400 illegeális iskola van hazánklban?

Négyszáz iskola működik illegálisan Magyarországon, mivel ennyi helyen tömörítik egy intézménybe a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket - mondta Mohácsi Viktória, az SZDSZ európai parlamenti (EP) képviselője Salgótarjánban hétfőn.
2009. május 11. hétfő 21:12 - HírExtra
Ez annak ellenére van így, hogy az esélyegyenlőségi törvény tiltja az iskolai szegregációt, és 2003 szeptemberétől érvényben van a közoktatási törvény deszegregációs passzusa - tette hozzá sajtótájékoztatóján Mohácsi Viktória.

Kiemelte, hogy az iskolai szegregációt Salgótarjánban sem sikerült rendezni.Az SZDSZ roma származású EP-képviselője úgy fogalmazott: "Az, hogy illegálisan működik az önkormányzati fenntartású iskola Salgótarjánban, olyan tény, amit helyre kell hozni, ha nem megy politikai ráhatással, akkor jogi eszközökkel kell kicsikarni."

Elmondta: Salgótarjánban roma szervezetek és a cigány önkormányzat vezetőivel kezdeményez együttműködést, hogy találkozósorozat eredményeként próbáljanak választ adni az antidiszkriminációs kérdésekre.

Véleménye szerint az ország több pontján már elindított perek is megalapozzák a jogbiztonságot, és mint közölte, 12 ügyben már elsőfokú elmarasztaló ítélet is született.
Annak kapcsán, hogy a pereket civil szervezetek indították, azt mondta: "Az, hogy civil eszközökkel vívjuk-e ki a roma gyerekek gyermekjogait vagy politikai eszközökkel, teljesen mindegy az én értelmezésem szerint".

Arra a felvetésre, hogy az integráció kérdésében eltérő az oktatási szakemberek véleménye is, Mohácsi Viktória úgy reagált: "Ez nem vita kérdése, az APEH-nál sem kérdés, hogy befizetjük-e a személyi jövedelemadónkat, vagy sem. Ez a törvény, ezt mondta ki a közoktatási törvény, a törvényt be kell tartani."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rega
2009. május 11. 22:34
Nekem is az az érzésem, hogy a törvények ismét rosszak. Gyermekvédelmi szakemberektől tudom, hogy ezeken a területeken sem veszik figyelembe a rendeletek alkotásakor soha a szakmai érveket. Nem számít sem Isten, sem Ember.
p-Aga
2009. május 11. 22:06
Lehet!
Tanulmány szempontból viszont meggyőződésem, hogy ez egyaránt szolgálja a hátrányos és nem hátrányos diákok (...és ebbe kár belekeverni a cigánykérdést!) tanulmányi előmenetelét.

A törvény rossz volt, politikai és nem szakmai döntés szörnyszülötte. Remélem egy kormányváltás alkalmával előbb-utóbb megszüntetik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását