2024. április 29. - Péter

Régiségek a Móra Múzeumban

Egy ezüstből készült, az M43-as autópálya építését megelőző régészeti feltáráson előkerült horgonyfibula - ruhakapcsoló tű - fogadja a hónap műtárgyaként a szegedi Móra Ferenc Múzeumba érkezőket májusban.
2009. május 9. szombat 19:19 - HírExtra
Az értékes lelet Makó északkeleti határában, az igási út és a vasútvonal kereszteződésétől mintegy fél kilométerre bukkant elő. A feltárás e részén - közel 17 ezer négyzetméteren - bronzkori, vaskori és Árpád-kori település, valamint honfoglalás kori temető mellett egy szarmata temető huszonkét sírját tárták fel Balogh Csilla ásatásvezető irányításával a szakemberek.

A szegedi kultúrpalotában megcsodálható fibula egy szarmata női sírból származik. A sírban nyugvó felnőtt nő felsőruházatának összefogását szolgálta ez a nagyméretű ruhakapcsoló, amely a koponya bal oldalán került elő - mondta Balogh Csilla.

A változatos formájú fibulák két részből állnak: a fibulatestből és a hozzákapcsolódó tűből. A tű fogta össze a textilt, a test pedig a tű két végét rögzítette. A fibulák különböző típusai elterjedtek a római kori Barbaricumban is, mind a nők, mind a férfiak körében kedvelt kiegészítők voltak.

A bemutatott ékszer az alakja miatt a horgonyfibulák körébe tartozik. A szarmata lelőhelyeken viszonylag gyakoriak a fibulák, e típusból azonban csupán három hasonló alakú került elő. Ez az időszámításunk szerinti első-második századból származó példány mind méretével, mind pedig kiváló minőségével kiemelkedik a kevés számú barbaricumi példány közül - közölte a régész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását