2024. május 3. - Tímea, Irma

Folymatos influenzaveszély lehet

Az állati eredetű influenzavírusok folyamatos fenyegetést jelentenek az ember számára, így az orvosoknak állandóan figyelemmel kell kísérniük e kórokozók okozta megbetegedéseket.
2009. május 8. péntek 14:22 - HírExtra
A sertésinfluenza-járványt taglaló első hivatalos beszámoló a kórokozót "Frankenstein-víruskoktélnak" nevezi, amelyben keverednek a sertés, a humán, valamint a madárinfluenza vírusának elemei. Ez a "komplex" vírus már 1998 óta "cirkulál".
Mint a kutatók rámutatnak, hasonló "víruskoktélok" a jövőben is kialakulhatnak járványokat okozva.

A H1N1 sertésinfluenza vírusának új törzse az egész világot bejárta, noha Észak-Amerikát sújtotta leginkább. Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan figyeli az epidemiológiai adatokat a világjárvány (pandémia) kialakulásának jeleit kutatva.

Eddig az új vírustörzsnek 46 halálos áldozata van, kettő kivételével mind mexikóiak, ám a közegészségügyi szakemberek szerint számuk nőhet. Mint rámutatnak, a "közönséges", szezonális influenza is átlagosan ötszázezer emberi életet követel évente világszerte, az új törzs pedig legalább ilyen fertőző.

Lyn Finelli, az Egyesült Államok Járványügyi Központjának (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) kutatója munkatársaival 11 olyan személyről számol be, akik 2005 óta megfertőződtek az új influenzavírus elődjével. A betegek egy kivételével közvetlenül a sertésektől fertőződtek meg. A sertéseket már hosszú idő óta egyfajta potenciális "keverőedényként" tartják számon, amelyek szervezetében a különböző influenzavírusok "csereberélhetik" génjeiket.

"A legújabb események fényében a sertés-, humán- és állati influenzavírusok keveredése miatt elkerülhetetlen az influenzavírusok új nemzedékének megjelenése, amelyek világjárványt okozhatnak" - hangsúlyozzák a kutatók.

Az új influenza tünetei kissé különböznek szezonális "társa" okozta szimptómáknál, ám igen tipikusak. A betegek köhögtek, s 90 százalékuknak láza volt. Ám a páciensek 30 százalékánál hasmenés is kialakult, ami nem jellemző a szezonális influenzára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását