2024. április 29. - Péter

Katalán-magyar közös kiállítás

Királylányok messziföldről – Katalónia és Magyarország a középkorban címmel kultúrtörténeti kiállítás nyílik csütörtökön a barcelonai Katalán Történeti Múzeumban.
2009. május 7. csütörtök 06:40 - HírExtra
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), valamint a Balassi Intézet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a középkori magyar-katalán dinasztikus és kulturális kapcsolatok történetét bemutató időszaki kiállítás több éves előkészítő munka eredményeként jött létre.

A tárlat május 7. és augusztus 2. között látható a Katalán Történeti Múzeumban, majd szeptember 4. és november 29. között a budapesti közönség tekintheti meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A barcelonai intézmény honlapja (www.mhcat.net) szerint a kiállítás elsősorban négy királylány - Aragóniai Konstancia, Magyarországi Jolánta, Aragóniai Beatrix és Habsburg Mária - sorsán keresztül, kiemelkedő műtárgyak és modern multimédiás eszközök felhasználásával mutatja be a két ország létrejöttét, a köztük lévő, többnyire dinasztikus kapcsolatokat, valamint azokat a főbb sajátosságokat, amelyek a két nép gazdaságát, társadalmát, kultúráját jellemezték az Árpád-kortól a középkor végéig.

A kiállítást reprezentatív katalógus teszi teljessé, ennek lapjain a bemutatott tárgyakon kívül helyet kapnak a két ország kutatóinak tanulmányai is.

Az OKM kommünikéje kiemeli, hogy Hiller István csütörtökön, a tárlat megnyitója után Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományoz Ricardo Izquierdo Grima és Kovacsics Ádám részére a magyar kultúra spanyolországi ápolása és terjesztése érdekében végzett sokéves munkájáért. A díjátadáson Miniszteri Elismerésben részesül Cserháti Éva, a Literatura Húngara Online (www.lho.es) irodalmi portál főszerkesztője is.

Kovacsics Ádám 1980 óta él Spanyolországban, azóta legfőbb tevékenysége a fordítás. 2004-ben Bodor Ádám Sinistra körzet című könyvének spanyol változatáért a spanyol szakma a műfordítóknak járó legrangosabb elismeréssel, az Ángel Crespo-díjjal jutalmazta.

Ricardo Izquierdo Grima több mint harminc éve gyűjti a spanyolul, katalánul, baszkul és gallego nyelven megjelent magyar vonatkozású műveket. Kollekciója a magyar-spanyol kulturális kapcsolatok történetének lenyomata, melyet a gyűjtő katalogizálásra felajánlott a Magyar Könyv Alapítvány számára.

Cserháti Éva mind magyar, mind spanyol nyelvről fordít, 2007-től alapító főszerkesztője a www.lho.es internetes folyóiratnak, amely eddig az egyetlen és rendszeresen megjelenő spanyol/katalán nyelvű, magyar irodalommal és kultúrával foglalkozó, magyar szerkesztésű portál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását