2024. május 19. - Ivó, Milán

Egyhetes szexsztrájk! - Impotens a szükségkormány

Egy hétig szex nélkül maradnak azok a kenyai vezetők és polgárok, akik feleségei a G10 nevű női koalíció tagjai. A kenyai nők a kormány tehetetlensége ellen tiltakoznak a sajátságos 7 napos megszorítással, mely április 29-én vette kezdetét.
2009. május 6. szerda 13:05 - Tatai Gábor
A dolog igazi pikantériája, hogy a szexsztrájkhoz még maga a kenyai miniszterelnök felesége is csatlakozott. Ida Odinga múlthét csütörtökön azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy abban reménykedik, a házastársi kötelesség ilyen irányú megtagadása még azelőtt elérheti a célját, mielőtt életbe lépne - hála az ügy iszonyatos médiavisszhangjának. „A nők haza akarják vinni a politikai kérdést, még pedig egy ehhez hasonló gyöngéd ráhatáson keresztül” – mondta a kenyai first lady.

Szexsztrájkkal az impotens kormány ellen


A hét elején még kérdéses volt, hogy a sztrájkolók számíthatnak-e Mrs. Odinga támogatására, aki végül is azért döntött a csatlakozás mellett, mivel semmilyen más módot nem látott a férje és az ország miniszterei közötti nézeteltérésekből fakadó kormánypasszivitás felszámolása érdekében. A kelet-afrikai ország politikai életét a 2007-es elnökválasztások óta a csillapíthatatlan nyugtalanság jellemzi, amikor is a frissen hatalomra kerülő Odinga sikkasztással vádolta meg legnagyobb riválisát és az ellenzék vezetőjét, Mwai Kibaki-t.

A botrány kirobbanását követő erőszakos tüntetések során több mint ezer ember vesztette életét és másik 600 ezer maradt otthon nélkül. Az incidens mielőbbi felszámolásának érdekében, a nemzetközi nyomás a kormánypártot hatalommegosztó egyezségre kényszerítette a Kibaki-blokkal, ám a folyamatosan kiújuló viták teljes bénultságra kárhoztatták a szükségkoalíciót, a két erő szétválasztásának ügye azóta is heves követelődzések, és a tudatos döntéshozatali passzivitás útján kap hangot.

"Amíg az ország szenved, a vezetői se élvezzenek"

”A szex a válasz”
”Azokat a folyó vitákat tartottuk figyelemmel, ami egy fedél alá hozhatná a különböző érdekeket és rájöttünk: a szex a válasz” – nyilatkozta Rukia Subow, az egyik legnagyobb kenyai női szervezet elnöke, majd ezzel folytatta: „a szex nem ismer törzsi ellentéteket, semmi köze nincs a politikai ellentétekhez és egy olyan mindennapos gyakorlat, ami a társadalom legalapvetőbb szintjén működik: a háztartásokban”. A kenyai szexsztrájk bár nem példanélküli, de borzasztóan ritka forma világszerte. Rengeteg kenyai férfi poligámiában (többnejűségben) él, amit az ország törvényhozása is lehetővé tesz. Nem tudjuk hányféle alternatívája van az ország vezető tagjainak a sztrájk alatt, ám a kormány szóvivője, Alfred Mutua azt nyilatkozta, hogy személy szerint nem zavartatja magát a hazafias nők hétnapos akciójától.
Külön érdekesség, hogy míg Odinga felesége, a saját tekintélyének kockáztatásával is nevét adta a szexsztrájkhoz, Kibaki neje eddig még nem állt kötélnek. Kérdéses, hogy egy kormány döntéshozatali passzivitásának miért éppen a nászi ágyban kell lecsapódnia, holott a világon mindenhol bevett módszer például, a durcából tehetetlen képviselők szolgálati autóinak elkobzása, vagy a fizetés megvonása.

Mindazonáltal a G10 radikális kezdeményezése több szempontból is szimbolikus értelemmel bír: „Nem úgy kell tekinteni ezt a dolgot, mintha az ország férfi lakosságát akarnánk büntetni, ez csak egy olyan kezdeményezés, ami a valódi kérdésekre kívánja felhívni a figyelmet” – mondta Odinga felesége, ezalatt talán azt értve, hogy őszintén reménykedik abban, hogy férje a szexsztrájk következtében felszabaduló idejét, a nemzeti ügyek előremozdításával fogja eltölteni.

„Nincs béke, nincs p*na!”

A szexsztrájk legnagyobb kritikusai a kezdeményezést egyszerűen csak kenyai „feminista boogie”-nak szignózzák és egyáltalán nem hisznek abban, hogy a nemzetközi sajtót napok óta jellemző derültségen kívül bármilyen más hatása is lesz. Több újságíró már arról cikkezik, hogy a böjt utolsó napjaiban erőszakos cselekedetekre is számítani lehet az olyan családfők részéről, akik koránt sem titulálnak ekkora jelentőséget a „kedvetlen koalíció” életképtelenségének.

Mivel a G10 összesen 11 különböző női csoportot egyesülése, a sztrájkolók vérmérséklete is nagyon vegyes, a megmozdulásban több prostituált is érintett. Az egyik bojkottra hívó szóróanyagon például ez az egyetlen, alkut nem tűrő mondat olvasható: „Ha nincs béke, nincs p*na!” - ezzel sürgetve a különböző politikai érdekcsoportok mielőbbi kiegyezését. Austin Ejiet, a Sunday Monitor ugandai kolumnistája lelkesen éltetve a logikát megjegyzi: „ha a kenyai nők valóban lényegi változtatásokat akarnak elérni, a kéjembargónak nem 7 napig, hanem 70 napon és 70 éjszakán keresztül kellene tartania”.

Cing acel pe kweko ngwiny

- Vonják le az Ejiet-hez hasonló elemzők az ügy tanulságait, magyarán: egyetlen kéz egyedül nem tudja kitárni - mondjuk úgy a „mennyek kapuit”. Az ugandai közmondásba mindössze annyi foglaltatik bele, hogy egy a társadalom támogatásától teljességgel mentes szükségkormányzat – aminek működésképtelenségét a belső ellentétek fokozzák az elviselhetetlenségig – egyedül nem lesz képes a válság diktálta lokális és globális szükségleteket „kielégíteni”. Íme egy távoli ország dilemmája, mely egyszersmind közelebb is van, mint azt elsőre gondolnánk…
Forrás: HírExtra / UPI / allAfrica.com / Modern Ghana / The Sunday Monitor
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását