2024. március 29. - Auguszta

Sólyom: hatékonyan a családon belüli erőszak ellen

Sólyom László köztársasági elnök szerint fontos, hogy a jogalkotó sürgősen hatékony eszközöket találjon a családon belüli erőszak elleni fellépésre - mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden az MTI-nek.
2009. május 5. kedd 12:28 - HírExtra
Az államfő biztos benne, hogy ennek a nagyon súlyos problémának a kezelése az alkotmányosság keretein belül is megoldható, és sajnálja, hogy mindez nem sikerült decemberben az Országgyűlésnek - tette hozzá a sajtófőnök.

Wéber Ferenc annak kapcsán reagált az MTI-nek, hogy kedden az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek mondta ki a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényt, amellyel kapcsolatban az államfő még januárban fordult az Ab-hez.

A sajtófőnök elmondta: az államfő szerint nagyon fontos az is, hogy a jogalkalmazó szervek (polgármesteri hivatal, családvédő szolgálatok, rendőrség, ügyészség, bíróság) hatékonyan, szigorúan, kellő eréllyel, a jogszabályok által biztosított mozgásterüket maximálisan kihasználva lépjenek fel a családon belüli erőszakkal szemben.

Az államfő szerint fontos az is, hogy a jogalkalmazó szervek a tudomásukra jutott, illetve a gyanús eseteket késedelem nélkül, teljeskörűen vizsgálják meg, és haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket - tette hozzá.

Wéber Ferenc kiemelte: rendkívüli a jelentősége annak, hogy a sértettek tisztában legyenek a lehetőségeikkel, jogaikkal, azzal, hogy kihez fordulhatnak ilyen esetben, ki védi meg őket. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a polgármesteri hivatalok, a családsegítők, védőnők, orvosok, miként a civil jogvédő szervezetek is - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: különösen fontos a családban élő gyermekek, fiatalok jogainak védelme, mentális és fizikai egészségük megóvása. Ezért nagy felelősség hárul a pedagógusokra, családsegítőkre, a védőnőkre, a háziorvosokra: az első gyanús jelek esetében azonnal meg kell tenniük a szükséges lépéseket, kezdeményezniük kell a hatóságoknál a vizsgálatot - mondta.

Véleménye szerint ugyancsak felelőssége van a rokonságnak, a szomszédoknak, ismerősöknek, ne legyenek passzívak, közömbösek már egyetlen kék folt, véraláfutás láttán sem. Ha a környezet megtűri, elnézi a "gyerekverést", az "asszonyverést", akkor a legjobb törvénnyel is csak kevés eredményt lehet elérni - figyelmeztetett a sajtófőnök.

A parlament által december 15-én elfogadott törvényt még januárban, aláírás előtt küldte meg előzetes normakontroll céljából Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontja szerint a törvény részben értelmezhetetlen és alkalmazhatatlan, részben pedig aránytalanul korlátozza a tartózkodási hely szabad megválasztását.

Az Alkotmánybíróság keddi határozata szerint elfogadható a távoltartás intézménye, alkalmazását szükségessé teheti az a cél, hogy megvédjék a családon belüli erőszak áldozatainak testi-lelki épségét, méltóságát.

Ugyanakkor az Ab szerint a távoltartás korlátozza az érintett személyi szabadságát, mozgását, ezért e jogintézmény bevezetéséhez garanciális szabályok is szükségesek.

A törvényben az erőszak fogalma részben túl széles, részben értelmezhetetlen, és azzal nincsenek arányban a lehetséges rendőrségi, bírósági intézkedések, továbbá a hozzátartozó fogalma is lehetőséget ad visszaélésekre, ezért alkotmányellenes a távoltartásról szóló törvény - állapította meg az Ab.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását