2024. március 29. - Auguszta

Növekedhet a korrupció a válság miatt

Növekedhet a korrupció az elkövetkező időszakban Magyarországon - erre Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hívta fel a figyelmet a kedden megnyílt Kriminálexpo plenáris ülésén, Budapesten.
2009. május 5. kedd 16:26 - HírExtra
Kovács Árpád közölte: a korrupció azért rendkívül veszélyes jelenség, mert dezorientálja az államszervezet működését és kiszámíthatatlanná teszi azokat a viszonyokat, amelyek jogrendszerbeli kiszámíthatóságával számolunk.

Mint mondta, Magyarország - más kelet-európai országokhoz hasonlóan - sajátos helyzetben van az elhúzódó rendszerváltás miatt. A régi - Kádár-rendszerből örökölt - szabályok rendkívül erősen gyökereznek a társadalomban, viszont az új szabályok és az új "társadalmi érzékenység" még nem épült ki megfelelően - tette hozzá.

Szerinte a gazdasági és az állami életben három megnyilvánulási területe van a korrupciónak. Az egyik, amely szinte kimutathatatlan a bűnüldözés szempontjából, a kölcsönös szívességek és a halasztott fizetések világa, s ezeken a területeken jelentkezik a korrupciós kockázatok negyven százaléka. E jelenségek nagyon erősen jelen vannak a magyar gazdaságban, az államháztartás területén és az önkormányzatokban is - mondta, rámutatva arra, hogy az ÁSZ-nak itt különleges szerep jut: kiszámíthatóvá kell tennie az állami életet és a költségvetési folyamatokat.

Kovács Árpád közölte: a másik negyven százalékot azok az ügyek teszik ki, amelyek kezelhetők ugyan büntetőjogi szempontból, de "büdösek". Ezek egy időre láthatóvá válnak, a média és a társadalom foglalkozik velük, majd elsikkadnak. A maradék húsz százalék az, ami felszínre jut és kezelhető. Véleménye szerint nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Magyarországon ezek a folyamatok megváltozzanak.

Az ÁSZ elnöke kitért arra, hogy a korrupció növekedése együtt mozog a nagyléptékű fejlesztési - például uniós - programokkal. Mint mondta, az állam költekezése, a gazdaságélénkítő lépések korrupciót teremtenek. Úgy véli, a javuláshoz jelentős változásra volna szükség az emberek magatartásában és az állam kiszámíthatóságban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a most következő időszak inkább növelni, mint csökkenteni fogja a korrupciót Magyarországon. A normatív juttatásokról a rászorultsági elvre való áttérés új lehetőséget teremt a kölcsönös szívességek világába, mint ahogy a gazdasági pozíciók romlása, a tartozások, az önkormányzati rendszer finanszírozási problémái is ebbe az irányba mutatnak.

Kovács Árpád szerint mindemellett jelentős vállalkozói rétegek szálltak be a közhatalmi intézmények munkájába, ezáltal a korrupciónak olyan új síkjai - politikai, lokális vállalkozói érdekek - jelennek meg, amelyekre az ország nem készült fel.

Reményét fejezte ki, hogy megalkotnak egy korrupciós térképet, amely lehetővé teheti a szabályozás és az átláthatóság megteremtését. A térkép olyan intézményesített cselekvésre adhat lehetőséget, amely a problémákat egyedien kezelhetővé teszi, ugyanis a különböző területeken eltérőek a korrupciós kockázatok.

Szavait összegezve az ÁSZ elnöke elmondta: arra van szükség, hogy az állami szféra a legkövetkezetesebb legyen, és készüljenek el azok a szabályok és esetleg azok az intézmények, amelyek ehhez szükségesek.

Bencze József országos rendőrfőkapitány A rendőrség feladata a globális kihívásoktól a lokális válaszokig címmel tartott előadásában szólt arról, hogy a gazdasági világválságnak várhatóak kriminológiai hatásai.

Mint mondta, számot kell vetni azzal, hogy a társadalomban meglévő és növekvő érdekellentétek kiéleződése - az esélyegyenlőség csökkenése - miatt hétköznapos lehet majd az önbíráskodás, s a vagyon elleni bűnözés részben a szűkös társadalmi javak újraelosztásának módjává válhat.

A válság közbiztonsági kockázataira is tekintettel ideológiai kötöttségektől mentes, konszenzuson alapuló kriminálpolitikát szükséges alkalmazni - közölte Bencze József, hozzátéve: a korlátozó-beavatkozó és az engedő-támogató kriminálpolitika között kell a helyes irányt megteremteni.

A rendőrfőkapitány a kollektív közbiztonság, a közösségi rendészet elvének fontosságát hangsúlyozta, amely - mint mondta - egy újfajta társadalmi munkamegosztást jelent a rendészet területén az állami, az önkormányzat, az önkéntes és a magánrendészet vonatkozásában.

Megjegyezte: valószínűnek tartja, hogy át kell alakítani a következő időszakban a rendészet kormányzati irányításának, felügyeletének rendszerét is.

Bencze József közölte, hogy a válság várható kriminológiai hatásai miatt a magyar rendőrség kidolgozott egy rendészeti stratégiát, amely jelenleg az igazságügyi minisztériumnál van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását