2024. május 13. - Szervác, Imola

A reformok folytatására sürget az EU

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden hivatalosan is döntöttek arról, hogy duplájára, 50 milliárd euróra emelik annak az uniós pénzalapnak a keretét, amelyből az euróövezethez nem tartozó, nagyrészt új uniós tagországokat segítik középtávú pénzügyi szükség esetén.
2009. május 5. kedd 16:21 - HírExtra
Szokásos havi brüsszeli találkozójukon az eddigi tagság öt évét értékelve a 27 tagállam miniszterei leszögezték, hogy a csatlakozás mind a régi, mind az új tagok számára gazdasági szempontból is hasznosnak bizonyult, és növelte például az EU képességét a mostani gazdasági válság vagy a globalizáció negatív hatásainak leküzdésére. A pénzügyminiszterek a tanácsülésen megállapították, hogy nem egyforma és nem ugyanolyan mértékben fenntartható eredményeket értek el az Európai Unió új tagországai a csatlakozásuk óta eltelt öt évben a gazdaságpolitika területén.

Az új tagállamok látványos eredményeket értek el a gazdasági integrációban és a többihez való felzárkózásban, és immár nincs alapja az "új" jelzőt használni rájuk - derül ki a miniszterek közös közleményéből.

Úgy vélték azonban, hogy a bővített EU teljes hozadékának kihasználásához még további lépésekre van szükség minden oldalon. Egyfelől el kell tüntetni minden akadályt az egységes belső piac útjából, másfelől az új tagországoknak - belső integrációs folyamataik erősítésével, az uniós keretek gyakorlatba ültetésének folytatásával, illetve a szerkezeti reformok továbbvitelével - folytatniuk kell beilleszkedésüket és felzárkózásukat. A miniszterek szerint mindezek a folyamatok különös hangsúlyt kapnak most, a nemzetközi válság idején.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását