2024. június 2. - Kármen, Anita

Rabokat fogadnánk be

Nincs újabb fejlemény a guantánamói foglyok magyarországi befogadása ügyében, az amerikai igazságügyi miniszter nem tárgyalt magyar partnerével európai körútján - mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár hétfőn az MTI-nek.
2009. május 4. hétfő 20:21 - HírExtra
"Egyrészt egyeztetést folytatunk európai uniós partnereinkkel, másrészt várjuk konkrétan az amerikai javaslatokat. Ez most ugyanott tart, mint két hónappal ezelőtt. Nincs mozgás, nincs előrelépés az ügyben" - hangsúlyozta az államtitkár. Szabó Vilmos hozzátette: Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter múlt heti európai útján nem tárgyalt magyar partnerével.

Az MTI azon kérdésére, hogy ötpárti egyetértés hiányában Magyarország visszalépne-e a foglyok befogadásától, az államtitkár kiemelte: akkor kell erre a kérdésre választ adni, ha meglesz a konkrét javaslat. A magyar álláspontot azonban mindenképpen döntően befolyásolja, hogy a parlamenti pártok együttesen hogyan viszonyulnak a kérdéshez - tette hozzá.

Szabó Vilmos elmondta: egyelőre nincs arról információ, hogy a következő egy-két hétben magyar-amerikai egyeztetés lenne a foglyok befogadásáról.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői beszámolója szerint Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter múlt heti berlini útjához kapcsolódóan több európai országot is felkeresett. Az amerikai tárcavezető arra kérte német partnerét, hogy országa mintegy tíz guantánamói foglyot fogadjon be. A lapnak mind a belügy-, mind a külügyminisztérium megerősítette az erre vonatkozó értesülést, utalva arra, hogy már a foglyok nevét és állampolgárságát is ismertették az illetékes amerikai hatóságok.

A Külügyminisztérium előző államtitkára, Horváthné Fekszi Márta március elején az MTI-nek arról beszélt, hogy Magyarország egy-két guantánamói foglyot fogadhat be a parlamenti pártok egyetértése és a kormány döntése esetén.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását, és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását