2024. május 14. - Bonifác

Az "Öreg" a titok nyitja?

Az "Öreg" lehet a bolíviai ügyészek koronatanúja a Santa Cruzban felszámolt állítólagos terrorcsoport tagjai elleni vádakban, akit a hét végén Ignacio Villa Pazként neveztek meg az ügy érintettjei és a hatóságok.
2009. május 4. hétfő 08:27 - HírExtra
A La Prensa című bolíviai lap honlapján vasárnap arról számolt be, hogy az egyik letartóztatott, Juan Carlos Gueder Bruno - aki az ügyészek szerint fegyverekkel látta el a csoportot Alcides Mendoza Malavival együtt - nevezte meg újságírók előtt Ignacio Villa Pazt, "besúgónak" minősítve a férfit. Paz ragadványneve az el "Viejo", vagyis az "Öreg".

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Később, április végén Rózsa Flores Eduardo állítólagos terrorcsoportjának két feltételezett fegyverszállítóját is letartóztatták, de az illetékes bíró e hét végén Mendoza és Gueder házi őrizetét rendelte el. Mendoza a nyomozók közlése szerint sofőrködött is Rózsáéknak.

Gueder és Mendoza ügyvédje, Denver Pedroza azt állította a bolíviai lapnak, hogy Ignacio Villa Paz feltételezhetően Rózsa "erős, operatív keze volt", aki már őrizetben van, és várhatóan hétfőn tesz vallomást. Az ügyvéd nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy az "Öreg" kötött-e vádalkut az ügyészséggel. A La Prensának az ügyben nyomozó Johnny Aguilera őrnagy is megerősítette, hogy Villa Paz az ügyészség tanúja, és valóban ő az "Öreg", de más részleteket nem közölt. A lap szerint Villa Paz feladata volt újabb tagok beszervezése Rózsa csoportjába.

Evo Morales elnök vasárnap bejelentette, hogy megerősíti a központi kormány katonai jelenlétét az elszakadásra törekvő, az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz megyében, ahol egy új egyesített katonai parancsnokságot hoz létre San Ignacio De Velascóban. Morales szerint az életére törő, szakadár terroristák leleplezése után nem szabad megengedi a szeparatizmus, a megosztottság erősödését, meg kell őrizni az ország egységét. Az elnök szerint az új parancsnokság feladata lesz a kábítószer-kereskedelem és a csempészet elleni küzdelem is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását