2024. május 17. - Paszkál

Az MSZP tárgyalna a NATO lokátorról

Tárgyalni kell a Tubes hegyre tervezett lokátorral kapcsolatos aggodalmakról - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az MTI kérdésére hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. május 4. hétfő 18:55 - HírExtra
Szili Katalin, ahogy mi is, a tárgyalások híve vagyunk - fogalmazott a pártelnök azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés elnöke, pécsi polgármesterjelölt törvényt módosítana Tubes miatt.

Lendvai Ildikó azt mondta, világosan látják, hogy számos politikai erőnek aggodalma van Tubessel kapcsolatban. Tárgyaljuk meg, hogy erre az aggodalomra, mi a jó válasz: törvénymódosítást vagy esetleg új tárgyalás a kormánnyal - közölte a pártelnök.

Szili Katalin a Vasárnapi Híreknek adott interjújában azt mondta, nem lesz radar a mecseki Tubes-hegyen. "Ha kell, ezért szembeszállok a kormánnyal - legyen az bármilyen színezetű -, mint ahogy az elmúlt években is számos alkalommal felemeltem a hangom a lokátorral szemben" - fogalmazott.

A házelnök törvényjavaslatot is benyújtott, hogy a jövőben a települési és megyei önkormányzatok jelölhessék ki, módosíthassák és minősíthessék át a kiemelt honvédelmi célú területeket.

Az Alkotmánybíróság előtt van a Civilek a Mecsekért Mozgalom beadványa, amelyben a Szili Katalin által módosítandó, az Országos Területrendezési Tervről szóló törvényt támadták meg. A 2008 nyarán módosított jogszabályban azt kifogásolják, hogy Pécs város egész közigazgatási területe kiemelt fontosságú honvédelmi terület lett, és a civilek szerint a törvényalkotó korlátozta az önkormányzatok rendelkezési jogosultságát.

Több tucat pécsi polgár és a városi önkormányzat 2007 júliusában felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Tubesre tervezett NATO-lokátorra vonatkozó másodfokú építési engedély ellen a Fővárosi Bírósághoz. A kereseteket beadó magánszemélyek és szervezetek azt kérték a bíróságtól, függessze fel a határozat végrehajtását, az engedélyt helyezze hatályon kívül és a Honvédelmi Minisztériumot kötelezze új eljárás lefolytatására az ügyben.

A Fővárosi Bíróság nem, a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla azonban 2008 februárjában jogerősen felfüggesztette az építési engedély végrehajtását.

A döntés azt jelentette, hogy mindaddig nem kezdődhet meg beruházás, amíg határozat nem születik az építési engedély hatályon kívül helyezésére és az ügyben új eljárás lefolytatására vonatkozó alapbeadványokban. Ez a per még folyamatban van, abba tavaly nyáron a felperes civilek oldalán a jövő nemzedékek biztosa is belépett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását