2024. április 20. - Tivadar

A legjobb evők és alvók

A franciák nem hazudtolják meg kényelemszerető és ínyenc hírüket: egy hétfőn közzétett tanulmány szerint a világ fejlett nemzetei közül ők töltik a legtöbb időt alvással és evéssel.
2009. május 4. hétfő 19:00 - HírExtra
A francia átlagpolgár csaknem kilenc órát alszik naponta, több mint egy órával hosszabb időt, mint egy átlagos japán vagy koreai, akik a legkevesebbet alszanak az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 18 országában elvégzett felmérés szerint. A szieszta szokása ellenére a spanyolok csak a harmadik helyre kerültek az amerikaiak mögött, akik valamivel többet alszanak 8,5 óránál.

Noha egyre több francia ugrik be a gyorséttermekbe vagy majszolja el szendvicsét íróasztalánál, még mindig napi két óránál többet fordítanak evésre. Ez azt jelenti, hogy étkezéseik kétszer hosszabb időt vesznek igénybe mindennapjaikból, mint egy átlagos mexikóinak, aki csupán egy órát szentel a táplálkozásnak.

Az OECD jelentése a munkáról, az egészségről és a pihenésről készült, és Ázsiát, Európát, Észak- és Dél-Amerikát ölelte fel. A japánok keveset alszanak, sokat ingáznak és hosszú a munkaidejük, mégis közel két órát szánnak napjukból evés-ivásra, amellyel Új-Zélandot követve a harmadik helyen végeztek a felmérésben. Maradék idejüket többnyire tévézéssel, rádiózással töltik, ez teszi ki összes szabadidejük 47 százalékát.

A törökök ezzel szemben szabadidejük több mint egyharmadát a barátaikkal való szórakozásra fordítják. A felmérés szerint egyes országokon belül meglepően nagy a különbség a munkával és a szórakozással töltött idő arányát tekintve. Az olasz férfiaknak csaknem 80 perccel több idejük jut pihenésre naponta, mint a nőknek. A többletmunka az olasz nők esetében főként a takarítást jelenti - áll a közleményben.

Az OECD-nek 30 tagországa van, ám a felmérésbe csak azokat vették bele, ahol megbízható adatok álltak rendelkezésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását