2024. május 22. - Júlia, Rita

Tovább tombol a vírus, fél nap alatt 11 megbetegedés

Mexikóban 19-re emelkedett a H1N1 vírus halálos áldozatainak száma - jelentette be a mexikói egészségügyi miniszter. José Ángel Cordova beszámolója szerint az új vírus okozta halálesetek száma hárommal emelkedett.
2009. május 3. vasárnap 12:41 - HírExtra
A miniszter szombat délelőtt még arról beszélt, hogy stabilizálódni látszik az új vírus okozta influenzajárvány Mexikóban, arra utalva, hogy akkor még nem nőtt a halálos áldozatok száma, csak közel félszáz újabb fertőzést erősítettek meg.

Szombat esti sajtóértekezletén Cordova mindenesetre úgy vélekedett, hogy csökkenni látszik a súlyos esetek száma. Összesen 1303 gyanús esetet vizsgáltak, s ebből 473-ban sikerült izolálni az új vírust. A fertőzéseket elsősorban a fővárosban és körzetében, illetve a szomszédos mexikói államban észlelték, összesen eddig 18-ban. A 19 halálos áldozat közül 14 nő, hatan-hatan a húszas, illetve a harmincas éveikben jártak. Cordova annak a véleményének adott hangot, hogy még az év vége előtt rendelkezésre állhat védőoltás az új vírus ellen.

Az új influenzavírusnak eddig húsz ember esett áldozatul, egy egyesült államokbeli eset kivételével valamennyien Mexikóban haltak meg.

Közben Írországban is felbukkant az új, H1N1 influenzavírus. Tony Holohan, az ír közegészségügyi szolgálat vezetője arról számolt be: a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy egy gyanús megbetegedést valóban az A(H1N1) influenzavírus okozott. Egy férfi kapta meg a betegséget, aki alig két napja tért vissza Mexikóból kelet-írországi otthonába.

Írország már a 18. ország, ahol regisztrálták az új vírus okozta fertőzéseket, miután szombaton Costa Ricából és Olaszországból is megbetegedéseket jelentettek. A bizonyítottan az új vírus okozta fertőzések száma Mexikóban (427), az Egyesült Államokban (159) és Kanadában (73) a legnagyobb, s a 17 haláleset közül 16-ot Mexikóban és egyet az Egyesült Államokban regisztráltak.

Kanadában sertéseket is megfertőzött a H1N1 influenzavírus. A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas. A kanadai hatóságok azt valószínűsítik, hogy egy Mexikóból hazatért férfitől kaphatták meg a sertések a vírust, de ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. Az érintett állományt karantén alá helyezték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását